Κινητοποιήσεις για την επίλυση των προβλημάτων τους ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ

Κινητοποιήσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή 10 Ιουνίου οι εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι παραμένουν απλήρωτοι για πέμπτο μήνα.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των εργαζομένων, Θεόδωρος Αλιόγκας, οι εργαζόμενοι, προσανατολίζονται, την Τετάρτη, 15 Ιουνίου σε συνεργασία με το ΕΚΘ και με άλλους εργαζομένους ΔΕΚΟ της Θεσσαλονίκης, να παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου έξω από το ΥΜΑΘ.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε ερώτηση στην Βουλή σχετικά με την ΕΛΒΟ είχε απαντήσει ότι το υπουργείο πρόκειται σύντομα να καταθέσει σε λογαριασμό της εταιρείας 7 εκατ. ευρώ από τα 9 εκατ. ευρώ που οφείλει από παλαιές εργασίες ανακατασκευών, με τα υπόλοιπα να κατατίθενται μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης, ενώ ποσό 700.000 ευρώ θα πληρωθεί σύμφωνα με τον υπουργό από την Κύπρο προς την εταιρεία μετα την παράδοση και των υπολοίπων 12 φορτηγών από την παραγγελία των 309 που είχε τεθεί το 2008.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το Καλοκαίρι του 2013, είχαν παραδοθεί στην Κύπρο 180 οχήματα και είχαν κατασκευαστεί, αλλά δεν είχαν παραδοθεί ακόμη 12 οχήματα.

Μερικούς μήνες αργότερα και πιο ειδικά το Δεκέμβριο του 2013 η Κυπριακή Δημοκρατία ακύρωσε την παραγγελία για την κατασκευή 117 οχημάτων, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε η ΕΛΒΟ και δεν δέχτηκε να παραλάβει τα υπόλοιπα 12 που είχαν κατασκευαστεί.

Εκτός από τα παραπάνω ποσά τα Ελληνικό Δημόσιο οφείλει στην ΕΛΒΟ συνολικά 9,5 εκατ. ευρώ από την ανακατασκευή 77 ρυμουλκούμενων αρματοφορέων τύπου  OSHKOSH M911, καθώς και 5,7 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ανταλλακτικών για οχήματα του Ελληνικού Στρατού.

Τέλος ένα ακόμη ζήτημα που ετέθη από τους εργαζόμενους είναι η διακρατική συμφωνία με την Αίγυπτο, που αφορά την ανακατασκευή και παράδοση στον Αιγυπτιακό Στρατό συνολικά 92 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης τύπου BMP-1.

Η υπόθεση αυτή αν και ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια δεν έχει προχωρήσει και για αυτό το λόγο οι εργαζόμενοι ζητούν από την κυβέρνηση την επίσπευση της.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.