Κύπρος: Δεν υπάρχει κρίση στις σχέσεις Λευκωσίας – Μόσχας

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Κύπρο, Στανισλάβ Οσάτσι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσαν την Δευτέρα ότι δεν υπάρχει κρίση στις σχέσεις Κύπρου και Ρωσίας, εξαιτίας των πρόσφατων δηλώσεων της Μόσχας.

Ο Στανισλάβ Οσάτσι δήλωσε ύστερα από επίσκεψή του στον δήμαρχο Λεμεσού, ότι οι σχέσεις Λευκωσίας – Μόσχας βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, προσθέτοντας ότι θα αναπτύσσονται περαιτέρω.

Ερωτηθείς για τη δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα, ότι τα σχέδια των ΗΠΑ για στρατιωτικοποίηση της Κύπρου θα έχουν σοβαρές συνέπειες για την Κύπρο, απάντησε ότι αυτές αφορούσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι στην Κύπρο.

Είπε επίσης ότι οι σχέσεις των δύο χωρών θα αναπτυχθούν περαιτέρω και ότι υπάρχουν και άλλα σχέδια για τις διμερείς σχέσεις Ρωσίας-Κύπρου, προσθέτοντας ότι δεν μπορούσε να πει περισσότερες λεπτομέρειες στο παρόν στάδιο.

«Δεν θα ήταν σωστό γιατί είναι διμερείς σχέσεις και πρέπει να είναι και οι δυο πλευρές για να δηλώσουμε κάτι», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι έχει εκτονωθεί η κρίση, λέγοντας ότι η τελευταία «έρχεται και φεύγει».

Σχολιάζοντας τις αναφορές Οσάτσι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου συμφώνησε ότι οι κυπρο-ρωσικές σχέσεις δεν περνούν κρίση, αλλά βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, προσθέτοντας ότι διαρκώς αναζητούνται περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Σε μια αναφορά στο κλείσιμο τραπεζικών λογαριασμών Ρώσων στην Κύπρο ως μέρος των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας σε σχέση με την Ουκρανία, ανέφερε ότι σημειώνονται ανακατατάξεις που αφορούν στην υποχρέωση της Κύπρου να ανταποκριθεί σε διεθνείς κανόνες όσον αφορά θέματα οικονομικών σχέσεων και χρηματο-οικονομικής οργάνωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ViaDiplomacy Newsroom