Κύπρος, Πορτογαλία, Ισπανία και… Podemos κρατούν αποστάσεις από την ελληνική πολιτική ρήξης με την Ε.Ε

Σε ευθεία αντιπαράθεση με τις επιλογές τις ελληνικής κυβερνήσεις για ρήξη με την Ε.Ε, ήρθαν σήμερα η Ισπανία και η Πορτογαλία, ενώ η Κύπρος δια του υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση του ακολουθεί διαφορετικό δρόμο από την Ελλάδα αναφορικά με την οικονομική πολιτική.

Από την άλλη πλευρά ο στενότερος σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ, το ισπανικό κόμμα Podemos, αρχίζει να λαμβάνει αποστάσεις από την πολιτική της νέας ελληνικής κυβέρνησης, αναφορικά με τις σχέσεις της χώρας μας με τους δανειστές.

Πιο αναλυτικά οι κυβερνήσεις της Πορτογαλίας και της Ισπανίας ξεκαθάρισαν με τον πλέον επίσημο τρόπο την αντίθεση τους στην προσπάθεια της νέας ελληνικής κυβέρνησης να διεξαχθεί διεθνής διάσκεψη για την αναδιάρθρωση των ευρωπαϊκών χρεών ή να κουρευτεί το χρέος της Ελλάδας.

Τόσο ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσους Κοέλιο, όσο και ο Αλβάρο Ναδάλ, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, δήλωσαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει τα αιτήματα για διεθνή διάσκεψη και να μην έρθει σε ρήξη με την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών της Ισπανίας, Ινίγκο Φερνάντες Ντε Μέσα, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συμφωνήσει σύντομα με την Τρόικα σε ένα «αξιόπιστο και ισχυρό πρόγραμμα», με στόχο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ισπανία έχει δανείσει στην Ελλάδα συνολικά 26 δισ ευρώ με χαμηλό επιτόκιο, ποσό ανάλογο με αυτό όσο που δαπανά το ισπανικό κράτος για την καταβολή των επιδομάτων ανεργίας για έναν ολόκληρο χρόνο.

Και ενώ οι τοποθετήσεις των κυβερνήσεων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αναμενόμενες, αφού και οι δύο χώρες εφαρμόζουν πιστά τα προγράμματα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν με την Ε.Ε, εντύπωση προκαλεί η στάση του ισπανικού κόμματος Podemos, αφού σύμφωνα με ανταπόκριση των Financial Times από τη Μαδρίτη, το “αδελφό” κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ισπανία αν και συνεχίζει να υποστηρίζει το κυβερνών κόμμα στην Ελλάδα, έχει αρχίσει να κρατά αποστάσεις από το ελληνικό κόμμα της Αριστεράς, όσον αφορά τις επιλογές του για τις σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές.

Σύμφωνα με αναλυτές οποιαδήποτε δικαίωση της Ελλάδας στο θέμα του χρέους θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως μια θετική εξέλιξη και θα έδινε θα μεγάλη δυναμική στο ισπανικό κόμμα Podemos.

Αν όμως η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης αποτύχει και υπάρξει ένα bank run ή η Ελλάδα καταλήξει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, τότε αυτά θα είναι μια πολύ άσχημη εξέλιξη για την ριζοσπαστική πολιτική που υιοθετεί το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Όπως δήλωσε στην El Pais ο Ινίγκο Ερεχόν, ένας από τους ηγέτες του Podemos, «Κρατάμε μια απόσταση γιατί η κατάσταση στην Ελλάδα και την Ισπανία είναι διαφορετική» και προσέθεσε ότι, «Η Ισπανία είναι πιο δυνατή και έχει μεγαλύτερες δυνατότητες να ανταπεξέλθει».

Επιπλέον τα στελέχη του Αριστερού κόμματος Podemos έχουν ενοχληθεί από τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το δεξιό κόμμα των ΑΝΕΛ, καθώς και από την στάση της νέας ελληνικής κυβέρνησης υπέρ της Ρωσίας, η οποία αποτέλεσε και την πρώτη αιτία σύγκρουσης της Ελλάδας με την Ε.Ε.

Μπροστά σε αυτή την ομοβροντία αρνητικών ειδήσεων από χώρες της νότιας Ευρώπης που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τους φυσικούς συμμάχους της Ελλάδας απέναντι στον ευρωπαϊκό βορρά, η νέα ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει στην αντεπίθεση με την πραγματοποίηση δύο σημαντικών ταξιδιών του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρας στην Ιταλία και στην Γαλλία στις αρχές Φεβρουαρίου, όπου θα συναντήσει τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ αντίστοιχα.

Ο τελευταίος πάντως έλαβε χτες το βράδυ πλήρη ενημέρωση για τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ο οποίος μετέφερε στον Γάλλο ηγέτη και στην γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ τις τοποθετήσεις του νεοεκλεγέντα Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατα την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα.

Με βάση τις μέχρι σήμερα ενδείξεις η Γαλλία ενδέχεται να ακολουθήσει μια πιο μετριοπαθή στάση αναφορικά με τις θέσεις του νέου Έλληνα πρωθυπουργού.

Πάντως νεώτερες πληροφορίες αναφέρουν ότι κύκλοι της γερμανικής καγκελαρίας διέρρεαν πως δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα χάσμα ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία αναφορικά με το ζήτημα της Ελλάδας, καθώς στο Βερολίνο γνωρίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση έχει επενδύσει σημαντικά τις ελπίδες της για αναστροφή του κλίματος στην πιο μετριοπαθή στάση των Γάλλων.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.