Κίσινγκερ: Ουκρανική σύγκρουση που πυροδοτήθηκε από τη φιλοδοξία να την φέρει στο ΝΑΤΟ

Το να θέλουν οι ΗΠΑ να κάνουν την Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ ήταν ένα σοβαρό λάθος και οδήγησε στην τρέχουσα σύγκρουση, δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Χένρι Κίσινγκερ σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή .

Σύμφωνα με τον ίδιο, για αιώνες, η Ρωσία απολάμβανε σημαντική επιρροή στην περιοχή, αλλά η δική της στάση απέναντι στην Ευρώπη ήταν αμφίθυμη δεδομένου ότι η Ρωσία ενδιαφερόταν να καλλιεργήσει δεσμούς μαζί της για τη δική της ανάπτυξη, ενώ ήταν επιφυλακτική σε πιθανές απειλές που προέρχονται από τη Δύση.

Ο Κίσινγκερ πιστεύει ότι αυτή ακριβώς η αμφιθυμία οδήγησε και στη σύγκρουση στην Ουκρανία. «Νομίζω ότι η προσφορά να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ ήταν ένα σοβαρό λάθος και οδήγησε σε αυτόν τον πόλεμο», τόνισε.

Τούτου λεχθέντος, πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει κάνει «πολλά πράγματα» σωστά. «Τους υποστηρίζω στην Ουκρανία», λέει.

«Από τη δική μου οπτική γωνία, ο πόλεμος της Ουκρανίας είναι κερδισμένος, όσον αφορά την αποτροπή μιας ρωσικής επίθεσης σε συμμαχικά έθνη στην Ευρώπη», επέμεινε η ανώτερη αμερικανική πολιτική προσωπικότητα. Ωστόσο, πιστεύει ότι υπάρχουν «άλλοι κίνδυνοι που μπορεί να προκύψουν από τη Ρωσία».

Στις 27 Μαΐου, ο Κίσινγκερ γιορτάζει τα εκατό χρόνια του. Είναι ο μόνος αξιωματούχος στην ιστορία των ΗΠΑ που έχει υπηρετήσει τόσο ως υπουργός Εξωτερικών όσο και ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου. Θεωρείται ο πατριάρχης της αμερικανικής διπλωματίας, με γνώμονα τον πραγματισμό του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, καθώς έπαιξε βασικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής της Ουάσιγκτον τη δεκαετία του 1970 σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

(πηγή: TASS)

ViaDiplomacy Newsroom