«Κυβέρνηση» Ταλιμπάν στο Νοτιοανατολικό Αφγανιστάν

Σοβαρή ανησυχία έχει προκαλέσει στις αφγανικές αρχές η «παράλληλη»  κυβέρνηση που έχουν σχηματίσει οι Ταλιμπάν σε νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας που συνορεύουν με το Τατζικιστάν

Η «παράλληλη» κυβέρνηση των Ταλιμπάν, σύμφωνα με το MISNA News Agency, προτείνει και εγκρίνει και αναπτυξιακά έργα.   Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί σημείο συγκέντρωσης ισλαμιστών  εξτρεμιστών μαχητών από όλο τον κόσμο, όπως Τσετσένων, Τατζίκων, ντόπιων Ταλιμπάν και άλλων. Οι ισλαμιστές εξτρεμιστές μαχητές, επισημαίνει κυβερνητικός αξιωματούχος, χρηματοδοτούνται και εξοπλίζονται από το Πακιστάν.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του επικεφαλής της ασφάλειας της επαρχίας Kunduz  Σαιντ Σαρβάρ Χουσαίνι  δήλωσε  ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να διεξάγει μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίων των Ταλιμπάν στις συγκεκριμένες νοτιοδυτικές επαρχίες.

Οι Ταλιμπάν έχουν αναδιοργανώσει εδώ και αρκετό καιρό τις δυνάμεις τους και σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου  Άμυνας περίπου 950 Αφγανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου 2014. Η τελευταία φορά που οι Ταλιμπάν απείλησαν την επαρχία Kunduz ήταν το 2009 λίγο πριν ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα αναπτύξει στο Αφγανιστάν χίλιους αμερικανούς στρατιώτες.  Όμως τώρα  οι Ταλιμπάν  επέστρεψαν και δείχνουν ότι είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν.

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.