Κλιμακώνει τις προετοιμασίες της η Χαμάς για μια νέα πολεμική σύγκρουση με το Ισραήλ

Σε πλήρη πολεμική προετοιμασία βρίσκεται η Γάζα για την επόμενη σύγκρουση με το Ισραήλ υπό την καθοδήγηση της Χαμάς σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της οργάνωσης. Αν και έχουν περάσει μόλις 9 μήνες από τον τελευταίο πόλεμο της Χαμάς με το Ισραήλ η ηγεσία της οργάνωσης έχει ξεκινήσει από τα τέλη του 2014 την οργάνωση των δυνάμεων της για την επόμενη αναμέτρηση.

Η νέα εκστρατεία προετοιμασίας της Χαμάς για τον επόμενο γύρο αντιπαράθεσης με το Ισραήλ βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες.

Ο πρώτος πυλώνας περιλαμβάνει την μαζική κατασκευή νέων χιλιάδων ρουκετών αλλά και πυραύλων μεγάλης εμβέλειας που θα μπορούν να πλήξουν τα εδάφη του Ισραήλ ακόμη και σε μεγάλη απόσταση από την Γάζα.

Το δεύτερο στοιχείο των προετοιμασιών της Χαμάς περιλαμβάνει την κατασκευή νέων τούνελ, το τρίτο την εκπαίδευση στα όπλα δεκάδων χιλιάδων νέων από 15-21 ετών και τέταρτο την μετατροπή των παραστρατιωτικών δυνάμεων της οργάνωσης σε ένα ένοπλο λαϊκό στρατιωτικό τακτικό σώμα.

Πιο αναλυτικά όπως έχει αποδειχτεί τα τελευταία 10 χρόνια η κατασκευή ρουκετών σε μαζικούς αριθμούς και η χωρίς διακρίσεις χρήση τους από την Χαμάς κατά του Ισραήλ ως κυρίως ψυχολογικό όπλο αποτελεί και πρόκειται να αποτελέσει στο μέλλον το κύριο χαρακτηριστικό της τακτικής που η οργάνωση θα ακολουθήσει για να αντιπαρατεθεί με το ανώτερο στρατιωτικά Ισραήλ.

Μη έχοντας εξελιγμένα οπλικά συστήματα εκτός από αριθμό αντιαρματικών και φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων μικρής εμβέλειας ο μόνος τρόπος με τον οποίο η Χαμάς θα μπορούσε να πλήξει το ηθικό του Ισραήλ είναι η αδιάκριτη μαζική χρήση ρουκετών κατά του εσωτερικού της χώρας.

Η μαζική χρήση αυτών το περασμένο Καλοκαίρι σε συνδυασμό με τις καταστροφές που επέφεραν οι Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην υποδομή κατασκευής των ρουκετών και στους χώρους που η Χαμάς τους αποθηκεύει οδήγησαν την ηγεσία της οργάνωσης στην έναρξη ενός νέου προγράμματος επανεξοπλισμού των πυραυλικών της δυνάμεων.

Μυστικά εργοστάσια της στρατιωτικής δύναμης Ταξιαρχίες του Al-Qassam κατασκευάζουν νυχθημερόν δεκάδες ρουκέτες, αναπληρώνοντας το κενό που δημιουργήθηκε από τον προηγούμενο πόλεμο, ενώ στρατιωτικό υλικό από το Ιράν διοχετεύεται στην Λωρίδα διαμέσω υπόγειων τούνελ από την πλευρά της Αιγύπτου.

Αυτά τα τούνελ που έπαιξαν τεράστιο ρόλο στην προηγούμενη σύγκρουση καλούνται να λύσουν τα τακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Χαμάς στην αντιπαράθεση της με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Χαμάς κατασκευάζει αυτή την περίοδο μαζικά μεγάλο αριθμό τούνελ τα οποία ανάλογα με την χρήση του χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τα επιθετικά και τα αμυντικά.

Τα επιθετικά τούνελ κατασκευάζονται με κατεύθυνση προς το Ισραήλ και αποσκοπούν στην πραγματοποίηση επιθετικών ενεργειών μέσα στο έδαφος του Ισραήλ.

Στόχος της Χαμάς είναι η πραγματοποίηση καταδρομικών επιχειρήσεων μέσα στο Ισραήλ και η απαγωγή στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ με στόχο είτε τον εκβιασμό της κυβέρνησης του Ισραήλ είτε την ανταλλαγή αυτών με μέλη της Χαμάς που κρατούνται σε Ισραηλινές φυλακές.

Τα αμυντικά τούνελ αποτελούν την λύση της Χαμάς στην εναέρια υπεροχή του Ισραήλ το οποίο μπορεί να εντοπίζει και να καταστρέφει οτιδήποτε υπάρχει στην επιφάνεια της Γης της ούτως ή άλλως μικρής σε έκταση Λωρίδας της Γάζας.

Σε αυτά τα τούνελ η Χαμάς κρύβει τις ρουκέτες τα πυρομαχικά της και τα λοιπά υλικά που χρειάζεται για να πολεμήσει το Ισραήλ όσον αφορά το εμπάργκο στην εισαγωγή τσιμέντου που έχει επιβληθεί στη Γάζα από την Αίγυπτο και το Ισραήλ ώστε η οργάνωση να μην μπορεί να κατασκευάσει νέα τούνελ αξιωματούχοι της οργάνωσης δηλώνουν ότι η λύση που έχει επιλεγεί είναι η κατασκευή των υποδομών αυτών με τούβλα τα οποία κατασκευάζονται εντος της Λωρίδας.

Κατά αυτό τον τρόπο η Χαμάς είναι αυτόνομη και μπορεί να συνεχίσει αδιάκοπα την κατασκευή των τούνελ.

Η επάνδρωση αυτών των υποδομών απαιτεί την εκπαίδευση χιλιάδων νέων μαχητών κάτι που πραγματοποιείται σε νέα στρατόπεδα εκπαίδευσης τα οποία βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με το Ισραήλ και λειτουργούν διαρκώς.

Αυτή την περίοδο η Χαμάς εκπαιδεύει 17.000 νέους ηλικίας 15-21 ετών στα στρατόπεδα αυτά.

Η στρατολόγηση των νέων πραγματοποιείται κυρίως στα Τζαμιά και τα στελέχη της Χαμάς διακηρύσσουν ότι η νέα αυτή στρατιά νέων θα αποτελέσει τον πυρήνα του επόμενου Απελευθερωτικού Στρατού της Παλαιστίνης.

Οι νέοι στρατιώτες εκπαιδεύονται στην χρήση όπλων κα πυρομαχικών, στην παροχή πρώτων βοηθειών, στην πολιτική προστασία, στην απαγωγή Ισραηλινών στρατιωτών, ορισμένοι δε από αυτούς εκπαιδεύονται για διείσδυση στις ακτές του Ισραήλ με την χρήση αναπνευστικών συσκευών.

Στόχος της Χαμάς είναι η μετατροπή της παραστρατιωτική δύναμης της οργάνωσης σε λαϊκό στρατιωτικό τακτικό σώμα στο οποίο θα συμμετέχουν όλα τα τμήματα της κοινωνίας. Η μαζικότητα της στρατιωτικής εμπλοκής της κοινωνίας της Γάζας σε μια σύγκρουση με το Ισραήλ αποτελεί το επόμενο βήμα της ηγεσίας της οργάνωσης.

Ήδη 2500 νέοι νεαροί μαχητές αποφοίτησαν από τις σχολές εκπαίδευσης της οργάνωσης ενώ περισσότεροι ακόμα εκπαιδεύονται.

Η Χαμάς εξοπλίζεται διαρκώς με νέες ρουκέτες τύπου R-160, βαλλιστικούς πυραύλους J-80 και ιρανικά UAV τύπου Ababi τα οποία συμβάλλουν στην καλύτερη σκόπευση των Ισραηλινών στόχων σε μεγάλη απόσταση από την Γάζα, ενώ δίνει τεράστια σημασία στην εκπαίδευση του νέου ανθρώπινου δυναμικού

Αν και τα στελέχη της οργάνωσης δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να ξεκινήσουν άμεσα μια νέα σύγκρουση με το Ισραήλ οι προετοιμασίες της μαρτυρούν ότι ένας νέος πόλεμος δεν πρόκειται να αργήσει πολύ.

Εκτιμάται ότι εντός του έτους η οργάνωση θα έχει αναπληρώσει το οπλοστασιό της ενώ η οργάνωση της κοινωνίας σε ένα μαζικό λαικό στρατιωτικό τμήμα ίσως χρειαστεί περισσότερο χρόνο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η οργάνωση έχει επιλέξει την οδό της σύγκρουσης με το Ισραήλ κάτι που δεν φαίνεται στον ορίζοντα να αλλάζει.

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.