Κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ – Οπαδοί του Γκρουέφσκι ξυλοκόπησαν τον αρχηγό της Αλβανικής αντιπολίτευσης στην Βουλή

Σε επικίνδυνους και σκοτεινούς ατραπούς οδηγείται η πολιτική κατάσταση στα γειτονικά Σκόπια αφού το βράδυ της 27η Απριλίου οπαδοί του κόμματος του Νίκολα Γκρουέφσκι VMRO-DPMNE εισέβαλαν στο κτίριο της Βουλής διαμαρτυρόμενοι για την εκλογή του νέου προέδρου του Σώματος του Αλβανού Ταλάτ Τζαφέρι ο οποίος είναι και ο αντιπρόεδρος του Αλβανικού κόμματος  DUI.

Οι εισβολείς είχαν καλυμμένα τα πρόσωπα τους και με την ανοχή των Αστυνομικών προέβησαν σε βιαιοπραγίες τραυματίζοντας τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεφ τον βουλευτή Ντάμιαν Μαντσέφσκι του κόμματος SDSM τρείς ακόμη βουλευτές και δέκα αστυνομικούς. Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες ένας από τους τραυματίες βουλευτές, ο αλβανικής καταγωγής Ζιαντίν Σελά είναι σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση.

Ο αντιπρόεδρος του Αλβανικού κόμματος DUI, Ταλάτ Τζαφέρι, εκλέχθηκε τελικά χτες 27 Απριλίου πρόεδρος της Βουλής των Σκοπίων με ψήφους από την αντιπολίτευση και πιο συγκεκριμένα από το κόμμα SDSM, από τους βουλευτές της Συμμαχίας των Αλβανών και το Κίνημα BESA.

Ο Ταλάτ Τζαφέρι έλαβε συνολικά 67 ψήφους, ενώ το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι VMRO-DPMNE δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία, ενώ αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος οπαδοί του Νικόλα Γκρουέφσκι συγκεντρώθηκαν έξω από την Βουλή και εν συνεχεία εισέβαλαν σε αυτή.

Το συμβάν έληξε κατά τις 23.00 όταν η Αστυνομία κατάφερε να διαλύσει με δακρυγόνα τους εισβολείς και κατάφερε να βγάλει με ασφάλεια από την Βουλή περίπου 30 βουλευτές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τον Ταλάτ Τζαφέρι ως πρόεδρο του κοινοβουλίου, ενώ ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ζήτησε από τους Αλβανούς της ΠΓΔΜ να παραμείνουν ήρεμοι και να μην παρασυρθούν από τα γεγονότα και συγκρουστούν με τους οπαδούς του Νίκολα Γκρουέφσκι.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.