Κλείνει το εργοστάσιο της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου – 50 εργαζόμενοι στην ανεργία

Λουκέτο βάζει το εργοστάσιο της Μεταλλουργικής Βιομηχανίας Ηπείρου που βρίσκεται στο Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου Ιωαννίνων και κατασκευάζει τα ελληνικά κέρματα του ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στο εργοστάσιο αυτό γίνεται επεξεργασία κραμάτων χαλκού για ημιέτοιμα προϊόντα μεταλλικών δίσκων κερμάτων, κυάθια καλύκων και ταινιών σε ρολά, είναι δηλαδή το εργοστάσιο που έχει τη δυνατότητα παραγωγής όλων των τύπων μεταλλικών κερμάτων ευρώ.

Ως τώρα έχει παράξει το 65% περίπου των μεταλλικών κερμάτων του 1, 2, 5, 10, 20, 50 λεπτών ευρώ και το 100% των πυρήνων και δακτυλίων για το δίχρωμα κέρματα 1 και 2 ευρώ, από τις αρχικές ποσότητες που απαιτήθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η βιομηχανία που ιδρύθηκε το 1979 και το 1983 είχε κρατικοποιηθεί και εντάχθηκε στα αμυντικά συστήματα, πέρασε μια περίοδο μεγάλης ύφεσης, σώθηκε όμως για ένα διάστημα από το συμβόλαιο για τα εγχώρια κέρματα του κοινού νομίσματος.

Η παραγγελία τότε ήταν μεγάλη λόγω της απόσυρσης της δραχμής και της αντικατάστασης της από το ευρώ, όμως πλέον οι παραγγελίες είναι ελάχιστες.

Πριν λίγες μέρες πήρε ΦΕΚ η απόφαση της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγας Γεροβασίλη για τη μεταφορά του προσωπικού που υπολογίζεται σε 50 άτομα ενώ υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για πώληση του εργοστασίου σε ιδιώτη, χωρίς τίποτα να είναι σίγουρο ακόμη.

 

Πηγή:lifo.gr

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.