Κλείνουν τα σύνορα Ολλανδίας-Βελγίου

Ο τρόμος επέστρεψε στην Ευρώπη. Το πρωί της Τρίτης, σημειώθηκαν διαδοχικές εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, στον σταθμό του μετρό στο Μάλμπεκ που βρίσκεται πολύ κοντά στην Κομισιόν, αλλά και στον σταθμό Σούμαν.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στην αίθουσα αναχωρήσεων στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών. Στον χώρο υποδοχής επιβατών βρέθηκαν τρία γιλέκα αυτοκτονίας, κάτι που επιβεβαιώνει πως πρόκειται για τρομοκρατικά χτυπήματα.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι νεκροί από τα πολλαπλά χτυπήματα ανέρχονται σε 23 και οι τραυματίες είναι δεκάδες. Ωστόσο, τα νούμερα μεταδίδονται με μεγάλη επιφύλαξη, καθώς δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ανακοίνωση. Στρατός και αστυνομία έχουν αποκλείσει όλο το κέντρο των Βρυξελλών και η πόλη βρίσκεται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού.

Τα βελγικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για πιθανά αντίποινα στη σύλληψη Αμπντεσλάμ, κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα είναι τρομακτικό μιας και θα αναδεικνύει το πόσο γρήγορα μπορούν να ανασυνταχθούν, να οργανωθούν και να χτυπήσουν οι τζιχαντιστές.

Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας, όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας. Κλειστοί είναι και οι σιδηροδρομικοί σταθμοί, σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης των σιδηροδρόμων.

Η Eurocontrol ανακοίνωσε ότι το αεροδρόμιο των Βρυξελλών, το οποίο δέχεται περίπου 20 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο, κλείνει μέχρι νεωτέρας. Καμία πτήση δεν επιτρέπεται να προσγειωθεί ή να απογειωθεί, ενώ έχουν σταματήσει και τα δρομολόγια των τρένων προς αυτό. Όλα τα αεροπλάνα που είχαν προορισμό τις Βρυξέλλες κατευθύνονται σε γειτονικές χώρες.

ViaDiplomacy Newsroom