Κλίντον: Το Κοσσυφοπέδιο αξίζει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Bill Clinton, δήλωσε την Τρίτη στην Πρίστινα ότι το Κοσσυφοπέδιο αξίζει να ενταχτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν πλήρως το Κοσσυφοπέδιο σε αυτή του την πορεία.

«Νομίζω ότι το Κοσσυφοπέδιο αξίζει να συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ και σε κάθε άλλο οργανισμό στον οποίο μπορεί να συμμετέχει ένα ανεξάρτητο κράτος. Ήμουν πολύ χαρούμενη που ο διάδοχός μου, ο πρόεδρος Μπους, αναγνώρισε το Κοσσυφοπέδιο και την ανεξαρτησία του. Αν και υπάρχει μια ατμόσφαιρα πολιτικής αβεβαιότητας στις ΗΠΑ, το Κοσσυφοπέδιο φαίνεται να είναι το μόνο πράγμα που συμφωνούν όλοι οι Αμερικανοί. Ως εκ τούτου, σας εύχομαι ό, τι καλύτερο και πιστεύω ότι η χώρα μου θα συνεχίσει να σας υποστηρίζει στην πορεία σας», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος Clinton.

Ο πρώην πρόεδρος έκανε αυτά τα σχόλια μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, Hashim Thaci, που του απένειμε το μετάλλιο του “Τάγματος της Ελευθερίας” για τη συμβολή του στην απελευθέρωση του Κοσσυφοπεδίου.

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι όλος ο κόσμος πρέπει να θεωρήσει το Κοσσυφοπέδιο ως παράδειγμα δημοκρατίας και δέσμευσης να προχωρήσει και να ζήσει ειρηνικά με όλες τις γειτονικές χώρες.

Τον Clinton υποδέχθηκε επίσης ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Ramush Haradinaj, ο οποίος μετά τη συνάντηση δημοσίευσε ένα μήνυμα που έλεγε: «Χάρη στην αποφασιστικότητά σας, την ανθρωπιά και τη γενναιότητα, επιτύχαμε στη μάχη μας για ελευθερία και δημοκρατία».

Ο πρώην Πρόεδρος και η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Madeleine Albright, βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο για να παρακολουθήσουν τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα για την εικοστή επέτειο της παρέμβασης του ΝΑΤΟ, η οποία έθεσε τέρμα στον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο, που διήρκεσε σχεδόν δύο χρόνια

ibna

ViaDiplomacy Newsroom