Κόσοβο: Δικαστική απόφαση ανατρέπει την κυβέρνηση Χότι

Το Συνταγματικό δικαστήριο του Κοσόβου έκρινε παράνομη την εκλογή της κυβέρνησης του Αβντούλα Χότι και έδωσε εντολή να διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των 40 ημερών.

Αργά το βράδυ χθες Δευτέρα το Συνταγματικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η εκλογή της κυβέρνησης Χότι, την 3η Ιουνίου 2020, δεν έγινε νόμιμα διότι εξελέγη με την ψήφο βουλευτή ο οποίος είχε καταδικαστεί για ποινικό αδίκημα.

Πρόκειται για τον βουλευτή Άτεμ Αρίφι, του μειονοτικού κόμματος της εθνικής κοινότητας των Ασκάλι, η ψήφος του οποίου ήταν καθοριστική για την εκλογή της κυβέρνησης Χότι, που είχε εξασφαλίσει τότε την εμπιστοσύνη 61 βουλευτών από τους 120 συνολικά στη βουλή του Κοσόβου.

Στην απόφαση του Συνταγματικού δικαστηρίου αναφέρεται ότι ο Αρίφι δεν είχε καν δικαίωμα υποψηφιότητας στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 6 Οκτωβρίου 2019, με δεδομένο ότι τον Αύγουστο του ίδιου έτους είχε ήδη εκδοθεί τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση σε βάρος του και του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης ενός έτους και οχτώ μηνών με αναστολή, για απάτη εις βάρος του δημοσίου.

Το θέμα ανακίνησε το κίνημα «Αυτοδιάθεση» (VV) του τέως πρωθυπουργού Άλμπιν Κούρτι, η κυβέρνηση του οποίου ανατράπηκε στην βουλή, τον Ιούνιο του 2020, όταν αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό η Δημοκρατική Ένωση Κοσόβου (LDK) του νυν πρωθυπουργού Χότι.

Το κίνημα «Αυτοδιάθεση» προσέφυγε στο Συνταγματικό δικαστήριο πριν από έναν χρόνο και δικαιώθηκε.

Η υπηρεσιακή πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι – ανέλαβε τα καθήκοντα της προέδρου μετά την παραίτηση του κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου Χάσιμ Θάτσι – θα αρχίσει σήμερα διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων για να οριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom