Κώστας Βλάσης: Ελλάδα – Κύπρος και Ισραήλ προωθούν την ειρήνη και τη σταθερότητα

«Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ έχουν δημιουργήσει ένα τριμερές σχήμα συνεργασίας, το οποίο προωθεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό, Κώστας Βλάσης, μετά την ολοκλήρωση των τριμερών διαβουλεύσεων με θέμα τη συνεργασία για θέματα αποδήμων που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στην Αθήνα.

Στην τριμερή, εκτός από τον υφυπουργός Εξωτερικών, που εκπροσώπησε την ελληνική πλευρά, συμμετείχαν από την Κύπρο ο επίτροπος Προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα και θέματα αποδήμων Φώτης Φωτίου και την ισραηλινή ο πρόεδρος της Jewish Agency for Israel, Ισαάκ Χερτζόκ.

«Πριν λίγες ημέρες μάλιστα υπεγράφη μεταξύ των τριών κρατών η σύμβαση για την κατασκευή του αγωγού EastMed, ένα έργο σπουδαίας σημασίας όχι μόνο για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και για όλη την Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Βλάσης και επισήμανε ότι το έργο «επιβεβαιώνει τη βούλησή μας να προωθήσουμε την ειρήνη, τη σταθερότητα και την περιφερειακή συνεργασία στην περιοχή μας».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι η συνεργασία μεταξύ τριών χωρών προωθεί τη φιλία και τη συναδέλφωση μεταξύ των λαών.

«Οι τρεις χώρες έχουν μια μεγάλη και δυναμική διασπορά για την οποία είναι υπερήφανες και με την οποία επιδιώκουν συστηματικά να διατηρούν ισχυρούς δεσμούς ενότητας και αλληλεγγύης», ανέφερε και συνέχισε.

«Αυτό το κοινό συνδετικό στοιχεία επιδιώκουμε να διατηρήσουμε με την τριμερή συνεργασία μέσω προγραμμάτων, τα οποία θα φέρουν τα μέλη της διασποράς μας -και ιδίως τους νέους ομογενείς- πιο κοντά, έτσι ώστε να γνωριστούν καλύτερα και να ανακαλύψουν όλα αυτά που τους συνδέουν».

Για συνεργασία που έχει ήδη φέρει σημαντικά αποτελέσματα έκανε λόγο από την πλευρά του Ισραήλ ο πρόεδρος της Jewish Agency for Israel, Ισαάκ Χερτζόκ, ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη δυναμική προσέγγιση των θεμάτων διασποράς από την πλευρά της Ελλάδος.

«Έχουμε δημιουργήσει μια σειρά από καινές δράσεις που θα ενισχύσουν και θα ενδυναμώσουν τη συνεργασία μεταξύ της διασποράς των χωρών μας προς όφελος της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και τη σχέση μεταξύ των λαών μας».

Υπογράμμισε ακόμη ότι στη συνάντηση συζητήθηκε η προσπάθεια καταπολέμησης του αντισημιτισμού, καθώς όπως σημείωσε παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο μια επικίνδυνη άνοδος του μίσους και ιδιαίτερα του μίσους εναντίον των Εβραίων.

Ο Κύπριος επίτροπος Προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα και θέματα αποδήμων, Φώτης Φωτίου υπογράμμισε την αναβάθμιση των θεμάτων της διασποράς σε τέτοιο βαθμό που αποτελούν προτεραιότητα των κυβερνήσεις των τριών χωρών.

«Δεν είναι τυχαίο που τα θέματα διασποράς έχουν ενταχθεί στην ευρύτερη τριμερή συνεργασία των αρχηγών των κρατών μας. Οι τρεις χώρες έχουμε ιστορική διασπορά, η οποία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια στην προώθηση των συμφερόντων μας».

«Η συνεργασία Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ είναι και παραμένει ο πιο σημαντικός πυλώνας σταθερότητας, ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», υπογράμμισε ο κ. Φωτίου, ενώ προσέθεσε ότι Κύπρος και Ελλάδα βρίσκονται δίπλα στο Ισραήλ και αλληλέγγυοι στην προσπάθειά του για αντιμετώπιση τού αντισημιτισμού.

Το περασμένο καλοκαίρι πραγματοποιήθηκε κοινή επίσκεψη νέων της διασποράς και στις τρεις χώρες, όπου είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον πολιτισμό, την παράδοση και το θεσμό των τριών κρατών.

Το πρόγραμμα “Ταξίδι στις Ρίζες” θεωρήθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένο και αποφασίστηκε να επαναληφθεί και να εμπλουτιστεί. Παράλληλα σχεδιάζεται η οργάνωση από κοινού εκδηλώσεων σε τρίτες χώρες, αλλά και η στενότερη συνεργασία των ομογενειακών οργανώσεων των τριών χωρών.

Η επόμενη τριμερής συνάντηση για θέματα διασποράς θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία.

ViaDiplomacy Newsroom

ΚΛΕΙΣΙΜΟ