Κωστής Χατζηδάκης: Να μην είμαστε ηττοπαθείς – Μπορούμε να κερδίσουμε σε ένα θερμό επεισόδιο

Τρεις επιλογές σε ότι αφορά στην τουρκική προκλητικότητα, εκτιμά ότι υπάρχουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Real News”.

Συγκεκριμένα, παραθέτει ως πρώτη επιλογή, αμφιβάλλοντας όμως αν αυτό μπορεί να συμβεί στην παρούσα φάση, την «μεσολάβηση τρίτης χώρας ως “χωροφύλακα” για να αποτραπούν τα χειρότερα». Ως δεύτερη επιλογή αναφέρει το θερμό επεισόδιο για το οποίο λέει ότι «μπορούμε να κερδίσουμε», συμπληρώνοντας όμως ότι «σε μια περίοδο που προσπαθούμε να βγούμε από την οικονομική κρίση ο αντίκτυπος ενός τέτοιου συμβάντος θα μας οδηγήσει προς τα πίσω». Τρίτη επιλογή κατά τον κ. Χατζηδάκη είναι «η διαιτησία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης».

Σημειώνοντας ότι για την προσφυγή έχουν σημασία η ατζέντα και το συνολικό κλίμα, ο Κ. Χατζηδάκης εκφράζει την εμπιστοσύνη του στις ελληνικές θέσεις «διότι στηριζόμαστε στο Διεθνές Δίκαιο» σε αντίθεση με την Τουρκία η οποία «δεν έχει αποδεχθεί τη διαδικασία της Χάγης διότι γνωρίζει ότι οι διεκδικήσεις της αντιβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο».

«Δεν έχουμε συνεπώς κανένα λόγο να είμαστε ηττοπαθείς. Από εκεί και πέρα, όποιος έχει τέταρτη λύση, παρακαλώ να την προτείνει» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Κ. Χατζηδάκης ιεραρχεί ως τελευταία προτεραιότητα την αντιμετώπιση της κατάστασης στο ποδόσφαιρο σε σχέση με: την υπέρβαση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, την καταπολέμηση της ανεργίας και την αντιμετώπιση των ζητημάτων της Υγείας και της Παιδείας. Σχετικά με το ποδόσφαιρο, επισημαίνει ότι «νοσεί και χρειάζεται μαχαίρι».

Αναφορικά με την απολιγνιτοποίηση είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να παραμείνει εν λειτουργία «μόνο μια λιγνιτική μονάδα ως το 2023 και να πετύχουμε την πλήρη απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028».

Προαναγγέλλει την σύσταση διυπουργικής επιτροπής που θα εκπονήσει ως τα τέλη Ιουνίου το «Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης» των περιοχών της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης όπου θα κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες, ενώ το σχέδιο αυτό θα βασιστεί «σε πόρους έως 4,4, δισ. ευρώ που θα προέλθουν από το Ταμείο Λιγνιτικής Μετάβασης της ΕΕ και από άλλες δημόσιες και ιδιωτικές πηγές», ώστε «να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για αυτές τις περιοχές».

Σε ότι αφορά στην τακτοποίηση αυθαιρέτων, είπε ότι ως το τέλος Ιουνίου «είναι η τελευταία ευκαιρία για τα αυθαίρετα με βαριές παραβάσεις της κατηγορίας 5», βάσει του ισχύοντος πλαισίου.
«Στο δεύτερο στάδιο -από τον Ιούλιο και για μια πενταετία- θα είναι δυνατή η τακτοποίηση για τα αυθαίρετα των υπόλοιπων τεσσάρων κατηγοριών και θα διέπονται από τρείς αρχές: Πρώτον, μόνο όσα αυθαίρετα χτίστηκαν μέχρι τις 27/7/2011 θα μπορούν να τακτοποιηθούν. Δεύτερον, η τακτοποίηση θα συνδέεται με την έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας και δεν θα χρειάζεται πιά όλης της πολυκατοικίας, αλλά θα αρκεί του διαμερίσματος. Και τρίτον από τον Ιούλιο και μετά θα επιβάλλεται πρόστιμο 20% για την τακτοποίηση και 5% για κάθε επιπλέον χρόνο καθυστέρησης» είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ερωτηθείς για την ΛΑΡΚΟ, ο Κ. Χατζηδάκης είπε ότι «το δίλημμα είναι μεταξύ της ξαφνικής πτώχευσης και της εφαρμογής της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2014 για παράλληλο διαγωνισμό πώλησης του εργοστασίου και των ορυχείων, έτσι ώστε να βρεθεί ίσως ο ίδιος επενδυτής και να συνεχιστεί η λειτουργία της επιχείρησης απαλλαγμένης από βάρη».
«Με μια τέτοια λύση οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται σε σχετικά πλεονεκτική θέση διότι ο επόμενος επενδυτής θα πάει κατά προτεραιότητα σε αυτούς, λόγω της εξειδίκευσης που έχουν στο νικέλιο» καταλήγει στη συνέντευξή του ο Κ. Χατζηδάκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ViaDiplomacy Newsroom