Κουμουτσάκος: Η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ να οδηγήσει σε σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας

«Είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να εξεταστεί σοβαρά η σύσταση ενός Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου» δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Αντίστοιχα συμβούλια συνεργασίας έχει η Ελλάδα με πολλές άλλες χώρες. Δεν υπάρχει λόγος να μην έχει και με την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτό θα είναι σημαντικό βήμα, σε επίπεδο σημειολογίας αλλά και ουσίας, για την ακόμα μεγαλύτερη εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων» πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό News 24/7.

Αναφερόμενος στην υπόθεση των δύο στρατιωτικών τόνισε ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα να επιστρέψουν στην πατρίδα.

«Ολα τα άλλα ακολουθούν. Όταν έρθει η ώρα, υπάρχουν σοβαρά ζητήματα στον χειρισμό αυτής της υπόθεσης που πρέπει να απαντηθούν» συνέχισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Εκτίμησε ότι «δημιουργούνται πλέον υπόνοιες πως η Τουρκία τείνει να μετατρέψει την ομηρεία σε εργαλείο εξωτερικής πολιτικής».

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ επεσήμανε ότι «η Ε.Ε. θα πρέπει να προστατεύσει τη διεθνή νομιμότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Εκτίμησε ότι η Τουρκία εκτός από αβέβαιος σύμμαχος γίνεται πλέον και εμπόδιο στην Ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική, «γι αυτό οφείλουμε να εμπλέξουμε τους Ευρωπαίους στην υπόθεση, πολύ περισσότερο απ’  ότι συμβαίνει».

Επεσήμανε τέλος ότι «είναι αδιανόητο η άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας να είναι όμηρος της βούλησης της δύναμης που κατέχει παράνομα τμήμα εδάφους της».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ 

ViaDiplomacy Newsroom