Κρεμλίνο: Η επιθυμία της Ουκρανίας να ανακτήσει την Κριμαία αποτελεί «άμεση απειλή» για τη Μόσχα

Η Ρωσία θεωρεί τη δεδηλωμένη πρόθεση της Ουκρανίας να ανακτήσει τον έλεγχο της χερσονήσου της Κριμαίας την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014 ως «άμεση απειλή», ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο την ώρα που η ένταση μεταξύ των δύο χωρών έχει οξυνθεί.

«Στην πραγματικότητα το θεωρούμε άμεση απειλή προς της Ρωσία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι δήλωσε χθες ενώπιον του ουκρανικού κοινοβουλίου ότι η «απελευθέρωση» της Κριμαίας αποτελεί «στόχο» μιας εθνικής «φιλοσοφίας».

«Μια τέτοια διατύπωση σημαίνει ότι το καθεστώς του Κιέβου έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα – περιλαμβανομένης της βίας-για να καταπατήσει το ρωσικό έδαφος», εκτίμησε ο Πεσκόφ.

Καταγγέλλοντας «την επιθετική ρητορική» των ουκρανικών αρχών, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι φοβάται πως θα υπάρξει στρατιωτική επιχείρηση του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία.

Από το 2014 μαίνονται μάχες στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ του στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι. Οι μάχες έχουν μειωθεί μετά την υπογραφή ειρηνευτικών συμφωνιών το 2015, όμως τακτικά ξεσπούν σποραδικές συγκρούσεις.

Ο Πεσκόφ εκτίμησε ότι «η πιθανότητα μιας στρατιωτικής κίνησης» από την πλευρά του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία «παραμένει υψηλή». «Παρατηρούμε όξυνση της έντασης των προκλητικών ενεργειών στη ζώνη επαφής», τόνισε.

«Είναι ένα ζήτημα που μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία», συνέχισε κατηγορώντας το Μινσκ ότι δεν σέβεται τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ του 2015, το πολιτικό σκέλος των οποίων δεν έχει εφαρμοστεί.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom