Κρεμλίνο: Καλό παράδειγμα για τους Ρώσους ο εμβολιασμός του Πούτιν

Το Κρεμλίνο είπε σήμερα ότι πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε το καλό παράδειγμα στους Ρώσους με το να εμβολιαστεί κατά της COVID-19 και ότι θα λάβει τη δεύτερη, και τελευταία, δόση του εμβολίου σε περίπου τρεις εβδομάδες.

Ο Πούτιν έλαβε χθες την πρώτη δόση αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιο από τα τρία ρωσικά εμβόλια έκανε, όπως ανέφερε το Κρεμλίνο. Από τον χθεσινό του εμβολιασμό δεν δημοσιοποιήθηκαν φωτογραφίες ή βίντεο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι η παραγωγή εμβολίων στη Ρωσία δεν ήταν αρκετή για να καλύψει τη ζήτηση στις περιοχές της στις αρχές του έτους αλλά ότι έκτοτε η παραγωγή έχει αυξηθεί. Η ζήτηση στη Ρωσία για το εμβόλιο αυξάνεται αλλά όχι με αλματώδεις ρυθμούς, δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους.

«Αν και φυσικά παράγοντες, όπως το να εμβολιάζεται ο πρόεδρος, είναι ένα καλό παράδειγμα για πολλούς, πολλούς πολίτες, τουλάχιστον ελπίζουμε ότι θα είναι», δήλωσε ο Πεσκόφ.

«Τώρα που καταφέραμε να αυξήσουμε την παραγωγή, και ο ρυθμός αύξησης θα διασφαλιστεί τους επόμενους μήνες και όλες οι εγχώριες ανάγκες, που αποτελούν την απόλυτη προτεραιότητα, θα καλυφθούν», δήλωσε ο Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

Ο Πούτιν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η απόφαση για εμβολιασμό είναι απολύτως οικειοθελής για τους Ρώσους.

Είπε ότι 4,3 εκατ. Ρώσοι έχουν λάβει έως τώρα δύο δόσεις του εμβολίου, ότι η παραγωγή εμβολίων για εγχώρια χρήση είναι προτεραιότητα και ότι η παραγωγή χρειάζεται να αυξηθεί.

Η Ρωσία έχει πληθυσμό περίπου 144 εκατ. κατοίκων.

Το πιο γνωστό ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι το Sputnik V. Η Μόσχα έχει δώσει επίσης έκτακτη έγκριση για δύο άλλα σκευάσματα, το EpiVacCorona και το CoviVac.

ViaDiplomacy Newsroom