Κροατία: Ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας με την Ουγγαρία

Την εκτίμηση ότι η ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας θα βελτιωθεί με μια διαδρομή προμήθειας φυσικού αερίου από τον Νότο, διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας, Πίτερ Σιγιάρτο, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κροατίας, Τόμισλαβ Τσόριτς.
Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού στην Κεντρική Ευρώπη παραμένει ένας από τους σημαντικότερους περιφερειακούς κινδύνους και επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για εμβάθυνση της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Οι δύο άνδρες, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, «αναγνώρισαν τη σημασία της τελικής απόφασης της κυβέρνησης της Κροατίας για την κατασκευή του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο νησί Κρκ, καθώς και την κατασκευή ενός σταθμού συμπίεσης που θα επέτρεπε την αμφίδρομη λειτουργία της γραμμής διασύνδεσης αερίου μεταξύ της Ουγγαρίας και της Κροατίας».
Στα τέλη Ιανουαρίου, η κυβέρνηση της Κροατίας υιοθέτησε απόφαση για τη χρηματοδότηση του πρώτου σταδίου του πλωτού τερματικού σταθμού LNG στο Κρκ, ο προϋπολογισμός του οποίου εκτιμάται στα 234 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με την απόφαση, η Κροατία θα εξασφαλίσει 100 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για το έργο τερματικού σταθμού LNG, 50 εκατομμύρια ευρώ το 2019 και άλλα 50 εκατομμύρια ευρώ το 2020. Τα υπόλοιπα κεφάλαια, ύψους 32,6 εκατομμυρίων ευρώ, θα εξασφαλισθούν από την εταιρεία του έργου Hrvatska, την Hrvatska Elektroprivreda (δημόσια επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας) και την Plinacro.
H εταιρεία Plinacro, που διαχειρίζεται το σύστημα φυσικού αερίου στην Κροατία, ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι η κατασκευή του πρώτου σταθμού συμπίεσης για το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Κροατίας (KS1) προχωρούσε σύμφωνα με το σχέδιο. Η αξία της εν λόγω εγκατάστασης εκτιμάται σε 210 εκατομμύρια κούνα και ο σταθμός μπορεί να λειτουργήσει μέχρι το τέλος του έτους.
Εκτός από το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου (75 bar) της Plinacro, ο σταθμός συμπίεσης θα επιτρέψει τη μεταφορά επιπλέον 500 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από την Κροατία στην Ουγγαρία. Μόλις κατασκευαστεί ο αγωγός Omisalj – Zlobin, που θα συνδέσει τον σταθμό LNG στο Κρκ με το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Κροατίας, θα είναι δυνατή η μεταφορά 1,6 δισεκατ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου/ ανά έτος.

(1 ευρώ = 7,4158 κούνα)

ViaDiplomacy Newsroom