Κροατία – Προκήρυξη διαγωνισμού για εξερεύνηση υδρογονανθράκων στις Δειναρικές Άλπεις

Στην προκήρυξη διαγωνισμών για την παραχώρηση αδειών εξερεύνησης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων (φυσικού αερίου και πετρελαίου) στις Δειναρικές Άλπεις, προχωρά η κροατική κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας και Περιβαλλοντικής Προστασίας Τόμισλαβ Τσόριτς, μετά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της χώρας.
Πρόκειται για μια απόφαση που θα συμβάλει στην ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας της Κροατίας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσόριτς και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία για την ενδυνάμωση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας περιλαμβάνει την εκδήλωση ενδιαφέροντος από επενδυτές για τέσσερις περιοχές, που καλύπτουν έκταση 12.134 τετραγωνικών χιλιομέτρων (πρόκειται για εκτάσεις στις περιοχές Κάρλοβατς, Λίκα, Πριμόριε – Γκόρσκι Κόταρ, Ζάνταρ, Σπλιτ και Σίμπενικ).
Η διαδικασία εξερεύνησης αναμένεται να διαρκέσει πέντε χρόνια. Οι δημοσιεύσεις των προκηρύξεων των διαγωνισμών θα γίνουν από τον Οργανισμό Υδρογονανθράκων της Κροατίας και οι προσφορές που θα κατατεθούν θα αξιολογηθούν από επιτροπή, τα μέλη της οποίας θα ορίσει ο υπουργός Ενέργειας.
Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Ενέργειας, η κυβέρνηση θα αποφασίσει για την έκδοση αδειών εξερεύνησης και εκμετάλλευσης για κάθε μία από τις τέσσερις περιοχές, για μέγιστο διάστημα τριάντα ετών.
Στο σκεπτικό του υπουργείου Ενέργειας και Περιβαλλοντικής Προστασίας της Κροατίας τονίζεται ακόμα ότι οι διαγωνισμοί στοχεύουν στην αναχαίτιση της πτωτικής πορείας που ακολουθεί η παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου στη χώρα.
Οι διαγωνισμοί θα διεξαχθούν με βάση τα αυστηρότερα περιβαλλοντικά κριτήρια και με διάλογο με τις τοπικές κοινότητες, είπε ο κ. Τσόριτς, προσθέτοντας ότι μία τέτοια δραστηριότητα δεν πρόκειται να βλάψει ούτε το περιβάλλον, ούτε και την τουριστική βιομηχανία.

ViaDiplomacy Newsroom