Κύπρος: Ασκήσεις ετοιμότητας ενόψει της εξόδου του γεωτρύπανου της Exxonmobil

Ασκήσεις ετοιμότητας υποστήριξης των ενεργειακών δραστηριοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ, συντόνισε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου, στο πλαίσιο ετοιμότητας αντιμετώπισης των καταστάσεων κινδύνου, προς υποστήριξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων της εταιρείας «EXXONMOBIL» εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, συντονίστηκε από το ΚΣΕΔ η εκτέλεση εκπαιδευτικών πτήσεων εξοικείωσης και προσνηώσεις ελικοπτέρων της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας, καθώς και της 460 Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης της Εθνικής Φρουράς, επί του πλοίου γεωτρήσεων «STENA FORTH», πριν τον απόπλου του για το οικόπεδο 10.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές επισκέψεις επί του εν λόγω πλοίου από εκπροσώπους της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών της Διοίκησης Ναυτικού και του Ειδικού Αντιτρομοκρατικού Ουλαμού της Αστυνομίας.

Ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός ExxonMobil προετοιμάζεται για την έναρξη της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο κοίτασμα Γλαύκος, στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Στο λιμάνι της Λεμεσού βρίσκεται εδώ και ημέρες αγκυροβολημένο το γεωτρύπανο «STENA FORTH».

Η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στο κοίτασμα «Γλαύκος» στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ που διενεργήθηκε το 2019 από την κοινοπραξία οδήγησε στην ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου μεταξύ 5 και 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών.

Στη συνέχεια κάθε δραστηριότητα ανεστάλη λόγω της πανδημίας.

Στις 21 Νοεμβρίου 2021, το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΣΕΔ) εξέδωσε Navtex αναφορικά με την διενέργεια της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο κοίτασμα «Γλαύκος», από την κοινοπραξία ExxonMobil και Qatar Petroleum. Με την προειδοποίηση προς ναυτιλλομένους δεσμεύεται η περιοχή από τις 19 Νοεμβρίου μέχρι τις 22 Ιανουαρίου για τη διενέργεια προπαρασκευαστικών εργασιών και τη διενέργεια γεωτρητικών δραστηριοτήτων.

Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021 υπεγράφη το Συμβόλαιο Έρευνας και Αναλογικού Καταμερισμού Παραγωγής και η Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων, που αφορούν σε αδειοδότηση του Τεμαχίου 5 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κοινοπραξία των εταιρειών ExxonMobil και Qatar Energy.

(πηγή; ΚΥΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom