Κυρώσεις στον Καντίροφ από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ – Προστέθηκε στη λίστα για περιπτώσεις βασανιστηρίων και δολοφονιών

Στις 15 Σεπτεμβρίου, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στον αρχηγό της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ και στα στενά μέλη της οικογένειας ως «διευκολυντές της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία». 

Ο Ραμζάν Καντίροφ προστέθηκε στη λίστα για «συνδέσεις με προηγούμενες περιπτώσεις βασανιστηρίων και δολοφονιών» και «κινητοποίηση Τσετσένων να πολεμήσουν στην Ουκρανία». 

Σε ένα δελτίο τύπου, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σημείωσε ότι «ο Καντίροφ έχει συγκεντρώσει μεγάλο πλούτο λόγω της στενής του σχέσης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν». Μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων του επικεφαλής της Τσετσενίας, το Υπουργείο Οικονομικών σημειώνει «ένα σπίτι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έναν ιδιωτικό ζωολογικό κήπο, ακριβά ιδιωτικά οχήματα και ένα πλούσιο ταμείο».

Οι στενοί συγγενείς του ηγέτη προστέθηκαν επίσης στη λίστα των «Ειδικά Ορισμένων Ατόμων», με τους οποίους οι πολίτες και οι κάτοικοι των ΗΠΑ απαγορεύεται να συνάπτουν επιχειρηματικές συναλλαγές.

Αυτό περιλαμβάνει τη σύζυγό του Medni Kadyrova, τις κόρες του Ayshat Kadyrova που κατέχει τη θέση του Υπουργού Πολιτισμού της Τσετσενίας, Karina Kadyrova, που διευθύνει το τμήμα προσχολικής εκπαίδευσης στο Γκρόζνι, Tabarik Kadyrova.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης τον ξάδερφο του Καντίροφ, Τουρπάλ-Αλί Ιμπραγκίμοφ, ο οποίος σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ «κατέχει πολλές υψηλόβαθμες θέσεις στην Τσετσενία και φέρεται να έχει συμμετάσχει σε… εξωδικαστικές δολοφονίες». 

Η λίστα περιλαμβάνει επίσης τη Φατίμα Χαζούγιεβα και την Αμινάτ Αχμάτοβα, τις οποίες προσδιορίζει ως συζύγους του Καντίροφ. Ωστόσο, παρά τους συχνούς ισχυρισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη επιβεβαίωση στην Τσετσενία ότι ο Καντίροφ έχει περισσότερες από μία συζύγους. 

Ο Καντίροφ αντέδρασε στις κυρώσεις την ημέρα που ανακοινώθηκαν με ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο κανάλι του στο Telegram. Υποστήριξε ότι δεν έχει «ούτε περιουσία, ούτε λογαριασμούς στη Δύση» και απέδωσε την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών «στην απουσία ηθών και λογικής στην ηγεσία των κρατών ή στην επιθυμία να ανταγωνιστούν όλους εκείνους που αντιτίθενται στη δυτική ιδεολογία και σχέδια’. 

Κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ ότι προσπάθησαν να προκαλέσουν «την πτώση της ρωσικής κυριαρχίας μέσω της τρομοκρατίας στον Βόρειο Καύκασο», αλλά ισχυρίστηκε ότι «κατέστρεψαν αυτούς τους διαβόλους». 

Τέλος, ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας νέας μονάδας της αστυνομίας ταραχών και πρότεινε ότι περισσότεροι Τσετσένοι επρόκειτο να συμμετάσχουν στον αγώνα στην Ουκρανία. 

Η μονάδα, που ονομαζόταν «Akhmat-1», φέρεται να είχε «δύο χιλιάδες εκπαιδευμένους, αφοσιωμένους μαχητές, οπλισμένους μέχρι τα δόντια, που θα βρέξουν τους Ναζί και τους μισθοφόρους του ΝΑΤΟ με βροχή μολύβδου». 

ViaDiplomacy Newsroom