Κυρώσεις των ΗΠΑ στην επικεφαλή της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ και Κινέζους αξιωματούχους

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα επιβάλει κυρώσεις εις βάρος της επικεφαλής της αυτόνομης κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ και εναντίον άλλων Κινέζων αξιωματούχων, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, εκφράζοντας την αμερικανική δυσαρέσκεια για την πρόσφατη περιστολή των ελευθεριών στο ιστορικά ανεξάρτητο οικονομικό κέντρο.

Η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας κλιμακώνεται καθημερινά με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών να αντιτίθεται στο διάταγμα Τραμπ για την απαγόρευση συναλλαγών με τους ιδιοκτήτες των εφαρμογών WeChat και TikTok.

O Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε επίσης τους επενδυτές να μην επιλέγουν το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αφαιρέσουν από την πόλη το καθεστώς του προνομιακού οικονομικού εταίρου θα πλήξει τις επιδόσεις του Χονγκ Κονγκ ως επενδυτικού προορισμού.
«Για χάρη της ελευθερίας, τους δώσαμε τεράστια κίνητρα, πήραν πάρα πολλές δουλειές που θα είχαν πάει στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στο Nasdaq, σε όλα μας τα χρηματιστήρια» είπε ο Τραμπ στο δίκτυο Fox News. «Τώρα τα παίρνουμε πίσω, το Χονγκ Κονγκ δεν θα είναι πια επιτυχημένο χρηματιστήριο. Θα βγάλουμε περισσότερα χρήματα τώρα».

Ανεξάρτητα από το αν οι κινήσεις των ΗΠΑ θα έχουν ή όχι κάποια επίπτωση στον όγκο των συναλλαγών του μεγάλου ασιατικού χρηματιστηρίου, το σημαντικότερο για τον Αμερικανό πρόεδρο είναι οι ρητορικές δυνατότητες που του παρέχει η υπόθεση αυτή, ώστε να αυτοπροβάλλεται ως ο υποτιθέμενος ισχυρός και δυναμικός ηγέτης που φέρνει πίσω στις ΗΠΑ κεφάλαια, θέσεις εργασίας, κ.τ.λ. που «κλέβουν» οι Κινέζοι.  

Οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας βρίσκονται σε τροχιά διαρκούς επιδείνωσης, με τις ΗΠΑ να επιβάλουν διαρκώς νέες κυρώσεις σε όλο και περισσότερους Κινέζους αξιωματούχους και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να ανακοινώνει το πέρασμα σε μια νέα, πιο ανταγωνιστική φάση στις σχέσεις των δύο χωρών. Ειδικά ως προς το Χονγκ Κονγκ, οι ΗΠΑ αντιδρούν στην έγκριση της νομοθεσίας περί εθνικής ασφαλείας, που εντείνει τον κινεζικό έλεγχο στην πόλη.

Το Γραφείο Σύνδεσης του Χονγκ Κονγκ χαρακτηρίζει παράλογες τις αμερικανικές κυρώσεις

Το Γραφείο Σύνδεσης του Χονγκ Κονγκ, η κυριότερη αντιπροσωπεία του Πεκίνου στη μητρόπολη, ανέφερε με την σειρά του ότι καταδικάζει κατηγορηματικά τις κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσινγκτον σε βάρος των πλέον υψηλόβαθμων αξιωματούχων της πόλης.

«Αποκαλύφθηκαν οι αδίστακτες προθέσεις των Αμερικανών πολιτικών να υποθάλψουν το χάος εναντίον της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ και οι καταγέλαστες ενέργειές τους είναι πραγματικά παράλογες», ανέφερε σε ανακοίνωση.

ViaDiplomacy Newsroom