Λαπαβίτσας: “Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι λογικό, αλλά λεφτά…. Δεν υπάρχουν”

Νέο “χτύπημα” του γνωστού αριστερού οικονομολόγου Κώστα Λαπαβίτσα στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να προκαλέσει νέους πονοκεφάλους στην Κουμουνδούρου, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κύριος Λαπαβίτσας αναφέρει σε άρθρο του στον Guardian ότι το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι λογικό αλλά… αντιμετωπίζει ένα σημαντικό και κρίσιμη πρόβλημα αναφορικά με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον Κώστα Λαπαβίτσα, το 2015 η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα, δάνεια και να καταβάλει τόκους ύψους 21 δισ ευρώ. Τα χρήματα αυτά η Αθήνα δεν μπορεί να τα βρει από ιδίους πόρους, οπότε θα χρειαστεί να ζητήσει βοήθεια από το εξωτερικό.

Όπως σημειώνει ο γνωστός αριστερός οικονομολόγος τον οποίον συμβουλεύονται στον ΣΥΡΙΖΑ, “Υπάρχουν ορισμένες αποπληρωμές την Άνοιξη που ίσως είναι διαχειρίσιμες, αλλά για τις περαιτέρω αποπληρωμές – της τάξης των 6,7 δισ. ευρώ – που πρέπει να γίνουν το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου θα απαιτηθεί φρέσκια χρηματοδότηση από το εξωτερικό. Και, δεν χρειάζεται να ειπωθεί, ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα βρεθεί ταχύτατα σε καθεστώς ασφυξίας αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σταματήσει να παρέχει ρευστότητα».

Όπως ομολογεί ο Κώστας Λαπαβίτσας, «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα βρεθεί ταχύτατα σε καθεστώς ασφυξίας, αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σταματήσει να παρέχει ρευστότητα».

Επομένως όπως αναφέρει ο Κώστας Λαπαβίτσας, μπορεί το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ να είναι λογικό και μετριοπαθές, αλλά αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα αναφορικά με την ανεύρεση των δισεκατομμυρίων ευρώ που η Ελλάδα επιτακτικά θα χρειαστεί μετά την Άνοιξη, για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιλέξει την πτώχευση της χώρας.

Ένα δεύτερο σημείο που επισημαίνει ο Λαπαβίτσας είναι ότι εφόσον μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υλοποιήσει τις εξαγγελίες της και έρθει σε ρήξη με την Ε.Ε, η Ελλάδα θα μετατραπεί στην πρώτη γραμμή της μάχης μεταξύ αυτών που πιστεύουν ότι η Ε.Ε μπορεί να αλλάξει εκ των έσω και των εκφραστών της υπάρχουσας πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ευρώπη με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη ζωή των Ελλήνων πολιτών.

Χαρακτηριστικά ο Κώστας Λαπαβίτσας δηλώνει ότι, «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πιθανότατα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα τελεσίγραφο προκειμένου να συνθηκολογήσει, πιθανότατα με το να του προσφερθεί μια αποδυναμώμενη εκδοχή της λιτότητας. Αυτό θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα και μια μεγάλη ήττα για τους αντιπάλους της λιτότητας στην Ευρώπη. Είναι ζωτικής σημασίας ο ΣΥΡΙΖΑ να νικήσει και να εφαρμόσει το πρόγραμμά του χωρίς υποχωρήσεις, με τη βοήθεια της διεθνούς στήριξης. Οι γραμμές της μάχης σχηματίζονται στην Ελλάδα».

Ουσιαστικά ο γνωστός οικονομολόγος ομολογεί ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες με μία νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσουν για 5η χρονιά υπό διαφορετικές συνθήκες αυτή τη φορά, να αποτελούν το πεδίο της μάχης των δύο αντίπαλων τάσεων που έχουν διαμορφωθεί στην Ευρώπη, μετατρέποντας στην πραγματικότητα την Ελλάδα σε ένα κοινωνικό και οικονομικό εργαστήρι αντιπαράθεσης και πειραματισμών.

Ο οικονομολόγος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει, ακόμα, ότι το κόμμα του «υπόσχεται» να πετύχει, κατά πρώτον, μια σημαντική διαγραφή του χρέους, αλλά και να άρει τη λιτότητα στοχεύοντας σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς αντί για τα πλεονάσματα που απαιτεί η Τρόικα. Όπως σημειώνει, «Δεν υπάρχει τίποτε ριζοσπαστικό, πολλώ μάλλον επαναστατικό σε αυτές τις πολιτικές. Αντικατοπτρίζουν την κοινή λογική και θα ανοίξουν ένα νέο δρόμο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Αναφερόμενος όμως σε όσα θα συμβούν τις επόμενες εβδομάδες προκειμένου, όπως σημειώνει, οι Έλληνες να μην ψηφίσουν το αριστερό κόμμα, υποστηρίζει ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να περιμένει ένα κύμα εχθρότητας από την Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν φείδεται «όπλων», ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι αν και η στήριξη της Ελλάδας από άλλες χώρες αποτελεί σημαντική παράμετρο στην επιτυχία της αντιπαράθεσης μίας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους υποστηρικτές της πολιτικής λιτότητας στην Ευρώπη, ουδεμία αναφορά για το ποιές είναι αυτές οι χώρες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ελλάδα δεν γίνεται στο άρθρο.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.