Λευκός Οίκος προς Τουρκία : “Μην προελάσετε προς νότο – Το SDF πρέπει να αναδιπλωθεί ανατολικά του Ευφράτη”

Σε μια αμφιλεγόμενη παρέμβαση που αντι να ξεκαθαρίζει ουσιαστικά περιπλέκει την κατάσταση προχώρησε ο Λευκός Οίκος αναφορικά με την Τουρκική εισβολή στην βόρεια Συρία.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με το CNN Turk η κυβέρνηση των ΗΠΑ έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα προς την Άγκυρα ζητώντας από την Τουρκία να μην προχωρήσουν οι στρατιωτικές της δυνάμεις προς τα νότια και να μην εμπλακεί σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις του SDF το οποίο όπως επισημαίνει στηρίζει.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς,  οι Τουρκικές ενέργειες εναντίον του SDF θα περιπλέξουν τις προσπάθειες να δημιουργηθεί το ενιαίο μέτωπο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Από την άλλη μεριά οι ΗΠΑ ζήτησαν από το SDF να εγκαταλείψει τα εδάφη δυτικά του Ευφράτη και να αναπτυχτεί στα ανατολικά του ποταμού.

Ουσιαστικά οι ΗΠΑ ζητούν από το SDF να εγκαταλείψει μια ολόκληρη περιοχή την οποία κατέλαβε πριν από 2 εβδομάδες με την βοήθεια της Αμερικανικής Αεροπορίας και Αμερικανών Καταδρομέων οι οποίοι επιχειρούσαν μαζί με τους άνδρες του SDF κατά του ISIS.

Οι θέσεις αυτές προκαλούν έντονο προβληματισμό, αφού το μόνο σίγουρο είναι ότι ακόμη και εάν το SDF αποφασίσει να εγκαταλείψει την περιοχή, οι Τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν θα μείνουν άπραγες, αλλά και κοιτάξουν να καταλάβουν τα εδάφη αυτά που εγκαταλείπουν οι Κούρδοι και οι συμμαχοί τους, αφού δεν υπάρχει κάποια άλλη στρατιωτική δύναμη στην περιοχή για να επιβάλει την προαναφερθείσα πολιτική επιλογή των ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά το SDF σπατάλησε σημαντικούς πόρους για την κατάληψη της περιοχής Shahba, η οποία συνδέει γεωγραφικά τα Κουρδικά Καντόνια του Efrin και του Kobani.

Η ηγεσία του SDF γνωρίζει ότι εάν δεν καταφέρει την συνένωση των εν λόγω Καντονιών, το Efrin είναι καταδικασμένο να χαθεί, αφού είναι γεωγραφικά εγκλωβισμένο ανάμεσα στην Τουρκία, τις περιοχές που ελέγχουν οι δυνάμεις του ISIS και του FSA, χωρίς εναλλακτικές πηγές ανεφοδιασμού.

Επιπλέον η πιθανή απώλεια του Καντονιού του Efrin βάζει τέλος στα σχέδια των Κούρδων να αποκτήσουν μελλοντικά πρόσβαση στην θάλασσα είτε μέσω Συριακών ή Τουρκικών εδαφών, γεγονός που θα καθιστούσε το υπό δημιουργία Κουρδικό κράτος της Βορείου Συρίας και του Βορείου Ιράκ οικονομικά και πολιτικά ανεξάρτητο από οποιεσδήποτε περιορισμούς που οι γείτονες του θα μπορούσαν να του επιβάλουν.

Δυστυχώς οποιαδήποτε χώρα στην Μέση Ανατολή που δεν διαθέτει ελεύθερη πρόσβαση στην θάλασσα, είναι καταδικασμένη να υποκύψει στις πιέσεις των γειτόνων της και οι Κούρδοι το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν έχουν φίλους στην περιοχή, αφού η αποδυνάμωση τους ευνοεί την Συρία, το Ιράκ, το Ιράν και την Τουρκία, χώρες στις οποίες συγκροτούν ισχυρές μειονότητες.

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.