Λευκωσία για διάσκεψη του Βερολίνου: Χαιρετίζουμε τη συμφωνία, αναμένουμε τα αποτελέσματα

Η Λευκωσία χαιρετίζει την κατάληξη σε συμφωνία κατά τη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, αναμένοντας να δει τα αποτελέσματά της, σημειώνοντας παράλληλα ως αρνητικό το γεγονός ότι δεν έγινε δυνατή η πραγματοποίηση συνάντησης ανάμεσα στον πρόεδρο της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Φάγεζ Αλ Σάρατζ και τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

«Χαιρετίζουμε την κατάληξη σε συμφωνία επί του συνολικού σχεδίου επίλυσης του προβλήματος που όμως θα πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Χαιρετίζουμε επίσης την κατάπαυση του πυρός. Θεωρούμε ότι είναι μια θετική εξέλιξη όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κυριάκος Κούσιος, σημειώνοντας πως οι συγκρούσεις στη Λιβύη είναι επιβαρυντικές για την ήδη επιβαρυμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Ευελπιστούμε ότι και με τον ορισμό της τεχνικής επιτροπής, που έχει ήδη ανακοινωθεί και που θα συνεδριάσει αυτή την εβδομάδα στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, θα μπορέσει η διεθνής κοινότητα να διατηρήσει την κατάπαυση του πυρός και να προχωρήσουν τα μέρη με θετικά βήματα προς τη συνολική επίλυση του προβλήματος», είπε ο κ. Κούσιος κληθείς να σχολιάσει την κατάληξη της Διάσκεψης για τη Λιβύη.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε πως «δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε και κάποια αρνητικά όπως ήταν η μη δυνατότητα συνάντησης των Φάγεζ Αλ Σάρατζ και Χαλίφα Χάφταρ», σημειώνοντας πως αυτοί ούτε καν εισήλθαν στην αίθουσα που γινόταν η διάσκεψη. Εκφράζουμε επίσης την ανησυχία μας για την είδηση που μεταδίδεται από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι η Τουρκία εκπαιδεύει Σύρους στρατιώτες για να τους αποστείλει στο μέτωπο της Λιβύης, προσέθεσε.

Ευελπιστούμε, ανέφερε ακόμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «ότι οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί θα τηρηθούν και με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας. Η τεχνική επιτροπή σκοπό έχει, μεταξύ άλλων, να συμβάλει στη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός και να επιλύει επιμέρους προβλήματα τα οποία θα αναφύονται».

«Η Κύπρος παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον και ανησυχία τις εξελίξεις. Υπήρξε αυτή η θετική κατάληξη και θα πρέπει να αναμένουμε τα αποτελέσματά της. Ως παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή σαφέστατα και ενδιαφερόμαστε για τα τεκταινόμενα και σαφέστατα έχουμε άποψη», κατέληξε ο κ. Κούσιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ViaDiplomacy Newsroom