Λετονός βουλευτής: Υπάρχει πιθανότητα 6000 ρώσοι να κληθούν να εγκαταλείψουν την χώρα μέχρι τον Σεπτέμβριο

Ο βουλευτής της Λετονίας ανέφερε ότι δεν είναι σαφές ο στόχος που θέλει να επιτύχει η κυβέρνηση με την ψήφιση τροπολογιών στον Νόμο για τη Μετανάστευση που ορίζουν πώς οι Ρώσοι πολίτες που θέλουν να λάβουν ή να επεκτείνουν τις άδειες διαμονής, πρέπει να περάσουν μια υποχρεωτική κρατική εξέταση γλώσσας.

«Ίσως ο στόχος είναι να απαλλαγούμε από αυτούς τους συνταξιούχους ή ίσως ο στόχος είναι να γίνουν αυτοί οι άνθρωποι πιστοί στη Λετονία. Κανένα από τα δύο δεν είναι ξεκάθαρο», είπε ο Līdaka στο πρόγραμμα Ziņu TOP του TV24, προσθέτοντας ότι «αν ο στόχος ήταν να μετανιώσουν αυτοί οι άνθρωποι για αυτό που έκαναν, ο στόχος επιτεύχθηκε με πολύ υψηλό τίμημα».

Ο Līdaka τόνισε ότι πρόκειται για «κυρίως άτομα σε ηλικία συνταξιοδότησης που δεν έχουν τίποτα στη Ρωσία», και τα παιδιά και τα εγγόνια τους είναι Λετονοί πολίτες και ζουν στη Λετονία. Είπε ότι εάν αυτοί οι άνθρωποι απελαθούν, οι συγγενείς τους θα αρχίσουν να αντιδρούν απέναντι στη λετονική κυβέρνηση.

«Θα είναι άνθρωποι που θα μισούν τη Λετονία και κάθε τι λετονικό. Ήδη υπάρχουν πολλές ρωσόφωνες οικογένειες που έχουν σχέδια να μετακομίσουν στη Ρωσία για μια ζωή», εξήγησε ο Līdaka, προσθέτοντας ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η Λετονία να χάσει πιθανούς φορολογούμενους.

«Τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα μπορούσαν να παρουσιαστούν στους ανθρώπους κατά τη στιγμή της υπογραφής των αδειών διαμονής, η οποία γίνεται κάθε πέντε χρόνια. Αυτό θα έδινε στους ανθρώπους περισσότερο χρόνο να μάθουν τη γλώσσα», είπε ο βουλευτής της Saeima.

Το BNN ανέφερε προηγουμένως ότι το θέμα της ανάγκης να επιταχυνθεί η απαίτηση για τους Ρώσους πολίτες που ζουν στη Λετονία να υποβληθούν σε υποχρεωτική εξέταση λετονικής γλώσσας αποτέλεσε θέμα για έντονες συζητήσεις τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους πολιτικούς.

Οι τροποποιήσεις του νόμου περί μετανάστευσης ορίζουν ότι τα άτομα που ήταν προηγουμένως πολίτες της Λετονίας ή μη υπήκοοι και που έκτοτε αποδέχθηκαν τη ρωσική υπηκοότητα θα υποβληθούν σε υποχρεωτικό τεστ λετονικής γλώσσας.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, υπάρχουν περίπου 9.000 άτομα που δεν έχουν υπογράψει για την υποχρεωτική κρατική εξέταση γλώσσας. Αυτό σημαίνει ότι οι άδειες διαμονής τους θα λήξουν την 1η Σεπτεμβρίου.

Η Saeima αποφάσισε να δώσει στους Ρώσους πολίτες χρόνο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου για να επιχειρήσουν ξανά την εξέταση Γλώσσας. Οι άδειες διαμονής τους θα παραμείνουν σε ισχύ και οι όροι έκδοσης νέων εγγράφων παρατείνονται μέχρι το τέλος του έτους.

ViaDiplomacy Newsroom