Λίγοι Τούρκοι στρατιώτες στα «16 στρέμματα» και όλος ο στόλος τους στην Λιβύη

Την ώρα που ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών προσπαθούσε με μια φράση να πει στην Τουρκία ότι δεν θα πέσει στην παγίδα της, αλλά και στον Ελληνικό λαό να μην πέσει θύμα των fake news, η Τουρκία είχε στην Λιβύη οχτώ φρεγάτες και περισσότερα από δεκαεπτά πλοία και υποβρύχια στην περιοχή.

Η παρέμβαση της Άγκυρας στον πόλεμο της Λιβύης και η στήριξη της κυβέρνησης Εθνικής συμφωνίας (GNA) επέτρεψε όχι μόνο να σταματήσει την επίθεση του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) στην Τρίπολη, αλλά επίσης ανάγκασε τον στρατό του Χαλίφα Χαφτάρ να υποχωρήσει.

Τις τελευταίες ημέρες, οι μονάδες του LNA υπέστη μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό. Έχασαν σημαντικό μέρος των Pantsir και τα τουρκικά αεροσκάφη κυριαρχούν τώρα στους ουρανούς της Λιβύης. Ο Χάφταρ έπρεπε ακόμη και να εγκαταλείψει τη στρατηγικά σημαντική αεροπορική βάση Al-Vatiya 140 χλμ νοτιοδυτικά της Τρίπολης και μια σειρά από άλλες περιοχές που είχαν υπερασπιστεί με επιτυχία για αρκετές εβδομάδες.

Την επομένη της καταστροφής, το Τουρκικό Πρακτορείο Anadolu δημοσίευσε infographic με τις θέσεις των Pantsir.
Την επομένη της καταστροφής, το Τουρκικό Πρακτορείο Anadolu δημοσίευσε infographic με τις θέσεις των Pantsir.

Ταυτόχρονα, στα παράλια της Λιβύης, παρατηρήθηκε ένας ολόκληρος συνδυασμός πολεμικών πλοίων του τουρκικού ναυτικού. Η ομάδα αυτή αποτελείται από τέσσερις φρεγάτες τύπου Γκάμπια (κατηγορία G) , δύο Perry και άλλες δύο οι οποίες δεν έχουν ταυτοποιηθεί

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Χαφτάρ δεν μπόρεσε από τον Φεβρουάριο που φαινόταν ότι κερδίζει, να τελειώσει τον πόλεμο και να είναι ο νικητής. Ο τουρκικός στόλος απλώς έκλεισε τον ουρανό πάνω από τη Λιβύη και αυτές οι φρεγάτες έχουν ένα ισχυρό σύστημα άμυνας αέρα, το οποίο εξουδετερώνει τα αεροσκάφη του LNA.

Επιπλέον, το LNA δεν διαθέτει αποτελεσματικά μέσα καταπολέμησης των πλοίων (παράκτια άμυνα, πυραύλους αεροσκαφών), γεγονός που επιδεινώνει σημαντικά την κατάσταση του Χαφτάρ. Η δήλωση όμως της Τουρκίας μετά την αποστολή Ρωσικών αεροσκαφών, ότι θα απαντήσει σε όποιον χτυπήσει Τουρκικά μέσα στην Λιβύη, ίσως αφήνει να εννοηθεί ότι τα Ρωσικά Mig -29 θα φέρουν μαζί τους και αντιπλοιοικούς πυραύλους

Από την μεριά τους, οι Αμερικανοί σε ανακοίνωση της Πρεσβείας τους στην Λιβύη, ανέφεραν ότι ο Σάραζ δίνει μάχη ενάντια στην τρομοκρατία και την δημιουργία μιας ελεύθερης χώρας από τρομοκράτες.

Μάλιστα η εμπλοκή των Αμερικανών υπέρ του Σάραζ και των Τούρκων φαίνεται να είναι βέβαιη, η καταστροφή τόσου μεγάλου αριθμού Pantsir από τα Drones των Τούρκων είναι αδύνατη, και ειδικά αν το σύστημα είχε ενεργοποιημένο το ραντάρ. Όμως και στις δύο περιπτώσεις, ο μεγάλος αριθμός κατεστραμμένων συστημάτων είχε την τεχνολογική βοήθεια του 6ου στόλου

ViaDiplomacy Newsroom