Λιγώτερα F-35B θα αγοράσει η Βρετανία εαν δεν μειωθεί το κόστος αποκτησής τους

Το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των αεροσκαφών τύπου F-35B που συνολικά θα παραγγείλει σε βάθος χρόνου εξετάζει η Βρετανία, λόγω του υπερβολικού κόστους του προγράμματος αλλά και των περικοπών που εφαρμόζονται στις δαπάνες του Βρετανικού κράτους.

Πιο αναλυτικά, όπως ανέφερε στην Επιτροπή Άμυνας του Βρετανικού Κοινοβουλίου ο Υποστράτηγος Mark Poffley, Υπαρχηγός του Βρετανικού ΓΕΕΘΑ, δεν θα έβλεπε αρνητικά την μείωση του αριθμού των μαχητικών F-35B που πρόκειται διαχρονικά να αγοραστούν από το Λονδίνο, καθότι το κόστος απόκτησης του κάθε αεροσκάφους τουλάχιστον σε αυτή την φάση έχει φτάσει τα 192 εκατ. λίρες Αγγλίας (214,6 εκατ. ευρώ) και θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό.

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία αν και έχει δεσμευτεί να αγοράσει 138 F-35B για το Βασιλικό Ναυτικό και την Βασιλική Αεροπορία, μέχρι σήμερα έχει υπογράψει συμβόλαια για την αγορά 48 αεροσκαφών μέχρι το 2023, εκ των οποίων τα 13 έχουν ήδη παραδοθεί στην RAF σε Αμερικανικό όμως έδαφος.

Τα αεροσκάφη αυτά βρίσκονται σε Αμερικανική βάση, όπου οι Βρετανοί πιλότοι εκπαιδεύονται και το 2018 θα αφιχθούν στην αεροπορική βάση RAF Marham. Σύμφωνα με τον Υποστράτηγο Mark Poffley το κάθε αεροσκάφος της αρχικής παραγγελίας των 48 μονάδων, κοστίζει στο Βρετανικό κράτος 191 εκατ. αγγλικές λίρες, ενώ το συνολικό κόστος της πρώτης παρτίδας των 48 αεροσκαφών θα φτάσει τα 9,2 δις λίρες Αγγλίας.

Στο ποσό  αυτό συμπεριλαμβάνεται εκτός από το κόστος της αγοράς των μαχητικών, το κόστος της συντήρησης, υποστήριξης, βιβλιογραφίας, ανταλλακτικών και εκπαίδευσης πληρωμάτων και μηχανικών που θα χειριστούν και θα υποστηρίξουν τα 48 αεροσκάφη που έχουν ήδη παραγγελθεί.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Βρετανικού Υπουργείου Άμυνας, τα αεροσκάφη αυτά θα εξοπλίσουν τις μονάδες 617 Squadron, 207 Squadron και το 809 Naval Air Squadron της Αεροπορικής δύναμης του Βασιλικού Ναυτικού.

Τα 48 αεροσκάφη που θα παραληφτούν μέχρι το 2023 θα επιχειρούν από την αεροπορική βάση RAF Marham στην ανατολική Αγγλία.

Αν και η Βρετανία είναι ιδιαίτερα ωφελημένη από την βιομηχανική συμμετοχή της στην παραγωγή του F-35, αφού η Βρετανική αμυντική βιομηχανία κατασκευάζει το 15% όλων των αεροσκαφών που θα παραχθούν, η διαδικασία που η Βρετανία έχει επιλέξει για την αγορά και υποστήριξη του F-35 έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα που συνεξετάζονται από την Βρετανική κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα με παλαιότερη απόφαση της, η Βρετανία έχει αναθέσει στην Αμερικανική υπηρεσία Joint Project Office που είναι αρμόδια για την υλοποίηση του προγράμματος του αεροσκάφους F-35, την διαδικασία της διαπραγμάτευσης για την αγορά των αεροσκαφών από το Βρετανικό κράτος.

Κατά αυτό τον τρόπο είναι η Αμερικανική υπηρεσία που καθορίζει τις συμφωνίες και το κόστος για την απόκτηση των αεροσκαφών F-35 διαχρονικά.

Επιπλέον η συγκεκριμένη αμερικανική υπηρεσία είναι αρμόδια για την κατανομή των εργασιών συντήρησης στην βρετανική αμυντική βιομηχανία και όχι το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.

Όλοι οι παραπάνω παράμετροι δημιουργούν μια απροσδιόριστη κατάσταση για το μέλλον της συνολικής υλοποίησης του σχεδιασμού του Βρετανικού υπουργείου Άμυνας για την απόκτηση και των 138 αεροσκαφών.

Όπως φαίνεται εάν τελικά η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin δεν καταφέρει να μειώσει το κόστος των αεροσκαφών που θα αποκτηθούν μετα την παράδοση του 48ου F-35B κάτω των 100 εκατ. λιρών Αγγλίας τότε το πρόγραμμα πιθανόν να επανεξεταστεί και να δοθεί προτεραιότητα στον εξοπλισμό των δύο αεροπλανοφόρων (48 αεροσκάφη F-35B, 24 μονάδες για κάθε πλοίο) και των δύο Μοιρών της Βασιλικής Αεροπορίας που ήδη έχουν προγραμματιστεί να εξοπλιστούν με αυτό το αεροσκάφος.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.