Λίβανος: Δικαστής απαγόρευσε την μετάδοση συνέντευξης της Αμερικανίδας Πρέσβειρας

Σε συνέντευξή της στην τηλεόραση AlHadath που ανήκει στη Σαουδική Αραβία την Παρασκευή, η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Βηρυτό, Ντόροθι Σέα, δήλωσε ότι η συμπεριφορά της Χεζμπολάχ εμποδίζει τον Λίβανο να αντιμετωπίσει σωστά μια βαθιά οικονομική κρίση.

Η Χεζμπολάχ είναι η κύρια πολιτική δύναμη πίσω από την κυβέρνηση του Λιβάνου. Η Ουάσιγκτον θεωρεί το βαριά οπλισμένο κίνημα υπέρ του Ιράν τρομοκρατική ομάδα.

Ένας Σιίτης δικαστής στη πόλη Τύρου αποφάσισε το Σάββατο ότι τα σχόλια της Πρέσβειρας προκάλεσαν διαμάχες και απαγόρευσε τη μετάδοση συνεντεύξεων μαζί της για ένα χρόνο. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων (NAA) δήλωσε ότι όσα μέσα ενημέρωσης που παραβιάζουν την απαγόρευση αυτή, θα τους επιβληθούν πρόστιμα 200.000 $.

Ωστόσο, η κυβέρνηση απέρριψε την δικαστική απόφαση, ενώ επέκρινε για τις παρατηρήσεις την Σέα που διότι προκάλεσαν τις αντιδράσεις.

Ο υπουργός Πληροφοριών Λιβάνου έγραψε στο Twitter ότι ενώ κατανοεί τις ανησυχίες του δικαστή σχετικά με τους διπλωμάτες που παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου ανέφερε ότι «κανείς δεν είχε το δικαίωμα να εμποδίσει τα μέσα ενημέρωσης να καλύπτουν ειδήσεις ή να περιορίσουν τις ελευθερίες του Τύπου».

Ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης του Λιβάνου και μια δυτική διπλωματική πηγή ανέφεραν ότι η Σέα είχε κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών την Κυριακή

Σε μια από τις πολλές εμφανίσεις των μέσων ενημέρωσης την Κυριακή, η Σέα είπε στον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό MTV ότι ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος της είχε διαβεβαιώσει ότι το δικαστήριο δεν είχε την εξουσία να διατάξει την απαγόρευση και ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα για να την αντιστρέψει.

Περιέγραψε την απόφαση ως μια «πραγματικά αξιολύπητη» προσπάθεια να σιωπήσουν τα μέσα ενημέρωσης και είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στην εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων.«Θα πρότεινα ότι όλοι προσπαθούμε να αφήσουμε αυτό το κεφάλαιο πίσω μας», είπε.

(πηγή: reuters)

ViaDiplomacy Newsroom