Λιβερία: Νέος πρόεδρος της χώρας ο Τζόζεφ Μποάκαϊ

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Λιβερίας Τζορτζ Γουεά αναγνώρισε την ήττα του στις προεδρικές εκλογές, καθώς με καταμετρημένο το 99% των ψήφων ο Τζόζεφ Μποάκαϊ προηγείται με διαφορά που δεν μπορεί να καλυφθεί.

«Απόψε, το CDC (το κυβερνών κόμμα «Κογκρέσο για τη Δημοκρατική Αλλαγή») έχασε τις εκλογές, αλλά η Λιβερία νίκησε», τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος και πρώην αστέρας του ποδοσφαίρου. «Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν απόψε (σ.σ. το βράδυ της Παρασκευής), αν και δεν είναι οριστικά, δείχνουν ότι ο κ. Μποάκαϊ έχει προβάδισμα που δεν μπορούμε να καλύψουμε. Επικοινώνησα με τον εκλεγμένο πρόεδρο Τζόζεφ Μποάκαϊ για να τον συγχαρώ για τη νίκη του», είπε ο Τζορτζ Γουεά σε ραδιοφωνικό μήνυμα.

«Έχουμε μπροστά μας πολύ δουλειά και είμαι ενθουσιασμένος για την εντολή που λάβαμε από τους πολίτες της χώρας», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Μποάκαϊ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. «Πρώτα και κύρια, θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ειρήνης και συμφιλίωσης», τόνισε.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή, με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, ο 78χρονος Μποάκαϊ εξασφαλίζει 50,89% έναντι 49,11% του 57χρονου Γουεά.

Πλήθος υποστηρικτών του Μποάκαϊ γιόρτασαν τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, χορεύοντας έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματός του στην πρωτεύουσα Μονρόβια. «Είμαι πολύ αισιόδοξη γιατί ξέρω ότι ο Μποάκαϊ είναι άνθρωπος με αρχές και πιστεύω ότι θα αλλάξει πολλά», είπε μια 43χρονη στο Reuters, αναφέροντας πως δεν μπορούσε να βρει δουλειά επί προεδρίας Γουεά.

ViaDiplomacy Newsroom