Λονδίνο: Υπογραφή εμπορικής συμφωνίας Βρετανίας – Νότιας Κορέας με στροφή προς την περιοχή της Ινδίας και Ειρηνικού

Η Βρετανία και η Νότια Κορέα θα υπογράψουν σήμερα μία συμφωνία για την ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού που δέχθηκαν πλήγμα από την πανδημία για σημαντικά προϊόντα, όπως ημιαγωγοί μικροκυκλωμάτων. Στο Λονδίνο βρίσκεται για αυτόν το λόγο ο υπουργός Εμπορίου της Νότιας Κορέας Γεό Χαν-Κου ο οποίος θα συναντηθεί με την Βρετανίδα ομόλογό του Αν-Μαρί Τρεβέλιαν.

Οι δύο υπουργοί θα αρχίσουν επίσης, να συνεργάζονται για μία βελτιωμένη εμπορική διμερή συμφωνία, καθώς η Βρετανία επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να οικοδομήσει δυνατότερους εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς, με ταχεία αναπτυσσόμενες οικονομίες σε όλη την Ασία, αλλά και στον Ειρηνικό.

«Αυτή είναι η έναρξη της στροφής μας προς την περιοχή της Ινδίας και του Ειρηνικού. Πρόκειται για την ενίσχυση των σχέσεων μας, με μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο» ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της, η Τρεβέλιαν.

Η σημερινή συνάντηση είναι ο προπομπός της έναρξης επίσημων εμπορικών διαπραγματεύσεων, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν αργότερα μέσα στη χρονιά, προκειμένου να βελτιώσουν μία υπάρχουσα συμφωνία, η οποία εφαρμόζεται με όρους, που είχαν καθοριστεί από τη συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ.

Πριν από την έναρξη των επίσημων εμπορικών διαπραγματεύσεων οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών στο Λονδίνο θα επιδιώξουν να βελτιώσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα στη λειτουργία τους, που προκλήθηκαν από την πανδημία COVID-19.

Τα προβλήματα αυτά, αυξάνουν το κόστος παραγωγής και πυροδοτούν την αύξηση του πληθωρισμού που έχει καταγραφεί στα υψηλότερα επίπεδα για τη Βρετανία, κατά τα τελευταία περίπου 30 χρόνια.

Οι λεπτομέρειες της διμερούς εμπορικής συμφωνίας δεν έγιναν γνωστές, πριν από τις συνομιλίες.

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι επιθυμεί να διασφαλίσει τη ροή σημαντικών προϊόντων μεταξύ των δύο χωρών, επικαλούμενη ως παράδειγμα, τα μικροκυκλώματα που χρησιμοποιούνται στην εξελιγμένη βιομηχανική παραγωγή προϊόντων.

Η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία, όπως και άλλες βιομηχανίες σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει υποστεί συνέπειες στην παραγωγή τους από την παγκόσμια έλλειψη μικροκυκλωμάτων.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες την προηγούμενη χρονιά επεδίωξαν να βρουν τρόπους ενίσχυσης των αλυσίδων προμηθειών, μέσω της βελτίωσης της διαφάνειας, αλλά και της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας σημαντικών προϊόντων.

Το ετήσιο οικονομικό ύψος των εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Βρετανίας και της Νότιας Κορέας καταγράφηκε στα 13,3 δισεκατομμύρια λίρες Αγγλίας (18 δισεκατομμύρια δολάρια) μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Οι δύο χώρες ενδιαφέρονται για τη συμμετοχή τους σε μία εμπορική συμφωνία για την περιοχή του Ειρηνικού.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom