Λουκασένκο: Η Μόσχα θα δώσει «τρομακτική» απάντηση στη χρήση πυρομαχικών ουρανίου από το Κίεβο

Η Μόσχα «θα δώσει μια τρομακτική» απάντηση σε οποιαδήποτε πιθανή χρήση πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου από το Κίεβο, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

«Μόλις αυτά τα πυρομαχικά χτυπήσουν τις θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων, θα δείτε ότι θα υπάρξει μια τρομακτική απάντηση. Θα χρησιμεύσει ως μάθημα σε ολόκληρο τον πλανήτη», είπε ο Λουκασένκο κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Μνημείο Χατίν για τον εορτασμό της 80ής επέτειος της σφαγής αμάχων από τα ναζιστικά αποσπάσματα θανάτου στο χωριό Khatyn της Λευκορωσίας.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι «η Ρωσία έχει πολύ περισσότερα από απλώς απεμπλουτισμένο ουράνιο». «Η Ρωσία θα μας παράσχει πραγματικά πυρομαχικά ουρανίου», σημείωσε ο Λουκασένκο, κάνοντας λόγο για μια υποθετική πιθανότητα. “Εάν αυτοί (οι δυτικοί αξιωματούχοι) έχουν τρελαθεί, τότε θα τραβήξουν τη σκανδάλη αυτής της διαδικασίας. Αυτό είναι το πιο τρομακτικό και πιο επικίνδυνο. Επομένως, όλοι πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω από την καθαρή τρέλα”, πρόσθεσε.

Τη Δευτέρα, η Βρετανίδα υπουργός Άμυνας Άναμπελ Γκόλντι είπε, σε γραπτή απάντηση σε έρευνα ενός μέλους της Βουλής των Λόρδων, ότι οι βρετανικές αρχές θα παράσχουν στην Ουκρανία οβίδες που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο, τα οποία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά κατά των τεθωρακισμένων οχημάτων. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας χαρακτήρισε το απεμπλουτισμένο ουράνιο «τυποποιημένο συστατικό» των πυρομαχικών και σημείωσε ότι «ο βρετανικός στρατός έχει χρησιμοποιήσει απεμπλουτισμένο ουράνιο στις οβίδες του για διάτρηση πανοπλιών για δεκαετίες». Επιπλέον, το υπουργείο χαρακτήρισε την αντίδραση της Μόσχας στα σχέδια του Λονδίνου ως σκόπιμα τέχνασμα παραπληροφόρησης.

Η ρωσική πρεσβεία στο Ηνωμένο Βασίλειο προειδοποίησε το Λονδίνο να μην στείλει τέτοια πυρομαχικά στο Κίεβο. Η πρεσβεία τόνισε σε ανακοίνωσή της ότι το βήμα ήταν γεμάτο με κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης και η χρήση τέτοιων πυρομαχικών θα επηρεάσει αρνητικά την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom