Λουκασένκο: Τρίτες χώρες υποκινούν διαδηλώσεις, πρέπει να μιλήσω με τον Πούτιν

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε σήμερα ότι θέλει να μιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του, τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ισχυριζόμενος ότι οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας δεν συνιστούν απειλή μόνο για τη χώρα του.

«Είναι ανάγκη να επικοινωνήσω με τον Πούτιν ώστε να μιλήσω μαζί του τώρα, επειδή οι κινητοποιήσεις δεν είναι απειλή πλέον μόνο για τη Λευκορωσία πλέον», είπε, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Belta.

«Σήμερα, η υπεράσπιση της Λευκορωσίας δεν είναι τίποτα παραπάνω από την υπεράσπιση του χώρου μας, της ένωσης (τη διακυβερνητική ένωση μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας) και ένα παράδειγμα για τους άλλους (…) Αυτοί που περιφέρονται στους δρόμους, οι περισσότεροι, δεν το κατανοούν αυτό», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, πολλές χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί και πάλι σήμερα στο Μινσκ, για να διαμαρτυρηθούν για την επανεκλογή του Λουκασένκο. Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στον σταθμό του μετρό Πουσκίνσκαγια, στα δυτικά του κέντρου της πόλης, για να αποτίσουν φόρο τιμής σε έναν διαδηλωτή που σκοτώθηκε εκεί την περασμένη Δευτέρα.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, οι πρωθυπουργοί της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας κάλεσαν σήμερα τη Λευκορωσία να διεξαγάγει νέες «ελεύθερες και δίκαιες» εκλογές καθώς διογκώνονται οι διαδηλώσεις κατά της αμφιλεγόμενης επανεκλογής του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Μια νέα ψηφοφορία πρέπει να διεξαχθεί με διαφάνεια και με τη συμμετοχή διεθνών παρατηρητών, ανέφεραν οι τρεις ηγέτες σε κοινή δήλωση μετά τη συνάντησή τους στην Εσθονία.

Η συντριπτική νίκη του Λουκασένκο στις εκλογές της περασμένης Κυριακής χαρακτηρίστηκε αποτέλεσμα νοθείας από τους διαδηλωτές, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε χθες Παρασκευή το πρώτο βήμα προς την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας,

Η υποψήφια της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, που κατέφυγε στη γειτονική Λιθουανία το πρωί της Τρίτης, κάλεσε τους διαδηλωτές να συνεχίσουν τις διαδηλώσεις και ζήτησε επανακαταμέτρηση των ψήφων.

Χθες ήταν η έκτη διαδοχική ημέρα διαδηλώσεων στους δρόμους κατά του Λουκασένκο.

Αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση στη διάρκεια των 26 χρόνων που βρίσκεται στην εξουσία, ο τελευταίος κάλεσε τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους ώστε να μην γίνουν «τροφή για τα κανόνια» των ξενοκινούμενων επαναστατών, όπως τους χαρακτήρισε.

Οι ηγέτες της Βαλτικής κάλεσαν τη Λευκορωσία να αποφύγει τη βία και να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους και τους διαδηλωτές που έχει συλλάβει.

ViaDiplomacy Newsroom