Μαχητικό 5ης γενιάς θα αναπτύξουν τα ΗΑΕ με την Ρωσία

Με μία κίνηση που πραγματικά αιφνιδίασε την διεθνή αγορά μαχητικών Αεροσκαφών η ρωσική εταιρεία Rostec ανακοίνωσε την από κοινού ανάπτυξη με τα ΗΑΕ ενός νέου μαχητικού 5ης γενιάς το οποίο θα βασίζεται στο MiG-29.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ρωσικής εταιρείας  Sergey Chemezov, η Rostec συμφώνησε να αναπτύξει μέσα σε 7-8 έτη ένα νέο μαχητικό 5ης γενιάς για τα ΗΑΕ με χρηματοδότηση του προγράμματος από την αραβική χώρα.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει το 2018 και θα περιλαμβάνει την κατασκευή του νέου μαχητικού στα ΗΑΕ για την Αεροπορία της χώρας αλλά και για άλλες Αεροπορικές δυνάμεις αραβικών χωρών της περιοχής. Η εξέλιξη αυτή δυσκολεύει την προσπάθεια της Τουρκίας να επιτύχει μια μελλοντική πώληση του υπό ανάπτυξη μαχητικού 5ης γενιάς του προγράμματος TF-X στις αραβικές χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό πρόγραμμα δεν πρόκειται να καλύψει μόνο τις ανάγκες της Τουρκικής Αεροπορίας αλλά και να προωθηθεί εμπορικά σε μουσουλμανικές χώρες κατά προτίμηση στις χώρες της Αραβικής χερσονήσου οι οποίες επιδιώκουν την απόκτηση δυτικών ή δυτικοποιημένων οπλικών συστημάτων ως επί το πλείστο.

Βασικό χαρακτηριστικό των τουρκικών οπλικών συστημάτων είναι η προσπάθεια της τουρκικής βιομηχανίας να αναπτύξει νέα οπλικά συστήματα αξιοποιώντας την δυτική τεχνολογία που ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ η Τουρκία μπορεί να έχει πρόσβαση. Κατά αυτό τον τρόπο η Άγκυρα μπορεί να αναπτύξει και να προωθήσει στην διεθνή και κυρίως μουσουλμανική αγορά τουρκικής κατασκευής οπλικά συστήματα στα οποία ενσωματώνεται δυτική τεχνολογία.

Η μελλοντική ανάπτυξη ενός νέου μαχητικού 5ης γενιάς από τα ΗΑΕ και την Ρωσία και η προοπτική πώλησης τους σε άλλες αραβικές χώρες ουσιαστικά δημιουργεί ένα πρόσθετο εμπόδιο στην εμπορική πορεία του TF-X στον ισλαμικό κόσμο, προκαλώντας ένα ακόμη πονοκέφαλο στην Τουρκία, αφού βασικός στόχος της τουρκικής κυβέρνησης είναι η κάλυψη των δαπανών για την ανάπτυξη του αεροσκάφους μέσα από την πραγματοποίηση εξαγωγών σε φιλικές μουσουλμανικές χώρες.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.