Μαχητικό 6ης γενιάς αναπτύσσουν οι ΗΠΑ σε απάντηση των Sukhoi T-50 και Chengdu J-20

Σοβαρότατο προβληματισμό και ανησυχία έχει προκαλέσει στην Αμερικανική Αεροπορία και Ναυτικό η ραγδαία τεχνολογική αναβάθμιση των δυνατοτήτων της ρωσικής και κινεζικής Αεροπορίας, οι οποίες τα επόμενα χρόνια πρόκειται να εντάξουν στο δυναμικό του τα νέα μαχητικά τεχνολογίας 5ης γενιάς Sukhoi T-50 και Chengdu J-20 αντίστοιχα.

Έχοντας επαναπαυτεί στην τεχνολογική ανωτερότητα των αεροσκαφών τους τόσο η Αμερικανική Αεροπορία, όσο και το Ναυτικό δεν προχώρησαν τα προηγούμενα χρόνια στην ανάπτυξη ενός χαμηλού σχετικά κόστους παραγωγής, μαχητικό εναέριας υπεροχής, το οποίο θα μπορούσε να κατασκευαστεί σε αριθμούς μεγαλύτερους από τα 186 F-22A Raptor, το μόνο αεροσκάφος που θα μπορούσε στο μέλλον τα αντιμετωπίσει τα Sukhoi T-50 και Chengdu J-20.

Βασιζόμενες στον περιορισμένο αριθμό των F-22A Raptor και στο πολυέξοδο πρόγραμμα ανάπτυξης του αεροσκάφους κρούσης F-35 Lighting II, το οποίο απορροφά και πρόκειται να απορροφήσει τεράστια κονδύλια από τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ, οι αεροπορικές δυνάμεις της Αμερικής δεν έχουν προετοιμαστεί για την επόμενη δεκαετία όπου αναμένεται να σχηματιστούν οι πρώτες ρωσικές και κινεζικές επιχειρησιακές μονάδες με τα νέα μαχητικά 5ης γενιάς.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση τα επιτελεία της Αεροπορίας και του Ναυτικού των ΗΠΑ αποφάσισαν, με μεγάλη καθυστέρηση, να ξεκινήσουν το πρόγραμμα F/A-XX, το οποίο περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός νέου μαχητικού εναέριας υπεροχής 6ης γενιάς, που θα μπορεί να υπηρετεί τόσο από αεροπορικές βάσεις, όσο και από αεροπλανοφόρα και θα είναι ικανό να αντιμετωπίζει τα ρωσικά Sukhoi T-50 και κινεζικά Chengdu J-20.

Το ενδεχόμενο δε να αποκτηθούν τα παραπάνω αεροσκάφη από τρίτες χώρες πέρα από την Ρωσία και την Κίνα προκαλεί εκνευρισμό στις ηγεσίες της Αμερικανικής Αεροπορίας και Ναυτικού, αφού «καταρρίπτεται» με αυτό τον τρόπο η τεχνολογική υπεροχή των Αμερικανικών αεροσκαφών έναντι των μέχρι σήμερα αντιπάλων των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με αναλυτές ακόμη και μια υποβαθμισμένη έκδοση των Sukhoi T-50 και των Chengdu J-20 δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τα υπάρχοντα Αμερικανικά μαχητικά.

Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι οι Αμερικανοί για το κινεζικό μαχητικό το οποίο διαθέτει σημαντικές ικανότητες υπερηχητικής πτήσης για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς τη χρήση μετακαυστήρα.

Πιο αναλυτικά το Chengdu J-20 μπορεί να ίπταται με υπερηχητική ταχύτητα για 300 μίλια χωρίς τη χρήση μετακαυστήρα καθιστώντας την αναχαίτιση του από τα υπάρχοντα Αμερικανικά σχεδόν αδύνατη.

Από την άλλη πλευρά η οικονομική άνθιση της Κίνας και το χαμηλό σχετικά κόστος κατασκευής του αεροσκάφους θα επιτρέψει στο μέλλον την παραγωγή σημαντικού αριθμού μαχητικών δημιουργώντας ένα ακόμη πονοκέφαλο στην Αμερικανική Αεροπορία και Ναυτικό.

Με βάση αυτά τα δεδομένα το F/A-XX θα πρέπει να μεταφέρει μεγάλο αριθμό πυραύλων αέρος-αέρος ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει τον μεγάλο αριθμό των Sukhoi T-50 και των Chengdu J-20 που πρόκειται να κατασκευαστούν.

Το νέο Αμερικανικό μαχητικό εναέριας υπεροχής θα πρέπει για να διατηρεί χαρακτηριστικά stealth να ακολουθήσει την σχεδιαστική γραμμή της ιπτάμενης πτέρυγας, ενώ το σύνολο του οπλισμού του επιβάλλεται να μεταφέρεται στο εσωτερικό του για να μην απολέσει τον πλεονέκτημα της χαμηλής παρατηρησιμότητας που θα του προσφέρει η σχεδίαση του.

Για τον παραπάνω λόγο το Αμερικανικό μαχητικό θα πρέπει να έχει μεγάλο μήκος ώστε να μπορεί να μεταφέρει σημαντικό μεγάλο αριθμό πυραύλων αέρος-αέρος.

Επιπλέον το F/A-XX θα πρέπει να μπορεί να επιτύχει υψηλή υπερηχητική ταχύτητα χωρίς τη χρήση μετακαυστήρα για μεγάλη απόσταση ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει το Chengdu J-20.

Όσον αφορά τον οπλισμό του η αμυντική βιομηχανία των ΗΠΑ θα πρέπει είτε να αναπτύξει νέους πυραύλους αέρος-αέρος με μικρότερες διαστάσεις ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των μεταφερόμενων βλημάτων είτε να στραφεί στην ανάπτυξη ενός πυροβόλου laser υψηλής ενέργειας για την αντιμετώπιση εναερίων απειλών.

Εναλλακτικά το νέο Αμερικανικό μαχητικό θα μπορούσε να ακολουθήσει μια διαφορετική σχεδιαστική προσέγγιση η οποία δεν θα περιελάμβανε αναγκαστικά την ανάπτυξη ενός υπερηχητικού μαχητικού.

Η εναλλακτική πρόταση που έχει ήδη τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων για το πρόγραμμα F/A-XX είναι η ανάπτυξη ενός ευέλικτου stealth μαχητικού με υψηλή υποηχητική ταχύτητα, το οποίο όμως θα φέρει πυραύλους αέρος-αέρος με πολύ μεγάλη εμβέλεια, ώστε να εξουδετερώνει τους αντιπάλους του σε μεγάλη απόσταση.

Ανεξάρτητα από το ποια σχεδιαστική γραμμή θα ακολουθηθεί τελικά για το F/A-XX το συμπέρασμα είναι ότι έστω και με καθυστέρηση οι ΗΠΑ προχωρούν στην ανάπτυξη ενός νέου μαχητικού με έμφαση στην εναέρια υπεροχή και δευτερεύοντος στην πραγματοποίηση αποστολών κρούσης το οποίο θα αντικαταστήσει τα F-16C/D, F-15C/D, F-18E/F της Αμερικανικής Αεροπορίας και Ναυτικού την επόμενη δεκαετία.

Το ζητούμενο όμως είναι εάν τελικα η Αμερικανική οικονομία θα μπορέσει να αντέξει τις δαπάνες για την ταυτόχρονη σχεδόν ανάπτυξη ενός δεύτερου νέου αεροσκάφους, το οποίο επίσης όπως το F-35 πρόκειται να κατασκευαστεί σε σημαντικούς αριθμούς.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.