Μάικ Πομπέο: Μίλησα με τον Τσαβούσογλου – Οι ενέργειες μας δείχνουν ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πλήρως τις κυρώσεις

Αυτό ήταν το tweet του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, αναφερόμενος στην επικοινωνία που είχε τις προηγούμενες ημέρες με τον Τούρκο ομόλογο του.

Επίσης, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Cale Brown, σε ανακοίνωση του ανέφερε:

Ο υπουργός Πομπέο κατέστησε σαφές στον υπουργό Εξωτερικών Τσαβουσογλου ότι η αγορά του συστήματος S-400 από την Τουρκία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του προσωπικού και της στρατιωτικής τεχνολογίας των ΗΠΑ και επιτρέπει τη ρωσική πρόσβαση στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και στον αμυντικό κλάδο (της Τουρκίας).

Ο υπουργός τόνισε ότι ο στόχος των κυρώσεων είναι να αποτρέψει τη Ρωσία από τη λήψη σημαντικών εσόδων, πρόσβασης και επιρροής, και δεν αποσκοπούν στην υπονόμευση των στρατιωτικών δυνατοτήτων ή στην καταπολέμηση της ετοιμότητας της Τουρκίας ή οποιουδήποτε άλλου Συμμαχού ή εταίρου των ΗΠΑ.

Ο υπουργός Πομπέο προέτρεψε επίσης την Τουρκία να επιλύσει το ζήτημα S-400 με τρόπο που να συνάδει με την επί δεκαετίες ιστορία στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας και να δεσμευτεί εκ νέου στις υποχρεώσεις του στο ΝΑΤΟ για αγορά διαλειτουργικών όπλων.

ViaDiplomacy Newsroom