Μάικ Πομπέο: Ο ΠΟΥ έχει επανειλημμένα αποτύχει στην κεντρική αποστολή του

Σε ειρωνικό ύφος απαντά ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στον γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, ο οποίος τον προηγούμενο μήνα τού είχε απευθύνει επιστολή ζητώντας από την Ουάσιγκτον να ξανασκεφτεί την αναστολή χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι η προστασία της ζωής, όχι οι επικοινωνιακές χειρονομίες και η μικροπολιτική», γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Πομπέο στην απαντητική του επιστολή, την οποία αποκαλύπτει σήμερα η Sueddeutsche Zeitung. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απαντά στο αίτημα του κ. Μάας, αλλά επαναλαμβάνει τις κατηγορίες της αμερικανικής κυβέρνησης εναντίον του ΠΟΥ. «Παρά το σερί αποτυχιών του, ο αμερικανικός λαός υπήρξε επί δεκαετίες ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του», γράφει χαρακτηριστικά ο κ. Πομπέο και αναφέρει ότι «από τον SARS, τον Η1Ν1, τον Έμπολα και τώρα τον ιό της Ουχάν, ο ΠΟΥ έχει επανειλημμένα αποτύχει στην κεντρική αποστολή του». Ως ο μεγαλύτερος συνεισφέρων του ΠΟΥ, οι ΗΠΑ έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την λειτουργία του, την διαφάνεια του και την λογοδοσία του, προσθέτει.

Στην επιστολή του ο κ. Πομπέο τονίζει ακόμη ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι «λειτουργικοί, αξιόπιστοι παγκόσμιοι θεσμοί και όχι δυσλειτουργικές, ανίκανες γραφειοκρατίες που υποκύπτουν στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα με κόστος σε ανθρώπινες ζωές». «Συμφωνείτε; Βασιζόμαστε σε εσάς, Χάικο, για να οδηγήσετε μαζί μας αυτόν τον αγώνα ελευθερίας», επισημαίνει ο Αμερικανός αξιωματούχος.

ViaDiplomacy Newsroom