Μακρόν: Το καθήκον της Γαλλίας και της Ευρώπης είναι να πούμε στους Ουκρανούς πως είμαστε εδώ στο πλευρό σας

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τον ουκρανικό λαό το καθήκον της Γαλλίας και της Ευρώπης είναι να πούμε στους Ουκρανούς πως είμαστε εδώ στο πλευρό σας. Αυτό τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα από την Ουκρανία στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1.

Απαντώντας στο ερώτημά αν εύχεται στρατιωτική ήττα της Ρωσίας ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε ότι εύχεται να καταφέρει η Ουκρανία να υπερασπιστεί το έδαφος της, να ξαναβρεί την ελευθερία της και την ανεξαρτησία της. Ερωτηθείς επίσης αν θα πρέπει να γίνουν κάποιες παραχωρήσεις προς την ρωσική πλευρά ο Μακρόν απάντησε ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει. «Το δικό μας καθήκον είναι να σταθούμε στο πλευρό της και στο πλευρό του διεθνούς δικαίου» είπε. Ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να βοηθηθεί η Ουκρανία για να αντέξει σε έναν πόλεμο που θα διαρκέσει. Είπε ωστόσο ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει είτε μία στρατιωτική ήττα είτε μια διπλωματική διέξοδος.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε επίσης πως οι σχέσεις του με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι δεν έχουν ψυχρανθεί. Σημείωσε ωστόσο ότι υπάρχουν πολλοί που δεν κατάλαβαν ή δεν θέλησαν να καταλάβουν τους λόγους για τους οποίους συνεχίζει να συνομιλεί με τον πρόεδρο Πούτιν. Ερωτηθείς αν προτίθεται να μεταβεί και στη Ρωσία ανέφερε πως σήμερα δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Σημείωσε όμως πως θα εξακολουθήσει να μιλάει με τον Πούτιν κυρίως για ζητήματα ανθρωπιστικού χαρακτήρα αλλά και για τα ζητήματα της επισιτιστικής ασφαλείας.

Ως προς το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ δήλωσε ότι θα πρέπει να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα στους Ουκρανούς ότι η Ευρώπη είναι τώρα έτοιμη να τους αναγνωρίσει το καθεστώς του υποψήφιου κράτους. Ανέφερε ωστόσο ότι θα υπάρξει ένα «φύλλο πορείας» για την πλήρη ένταξη το οποίο θα καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ως προς το ζήτημα της άρσης του αποκλεισμού που έχει επιβάλει η Ρωσία στις εξαγωγές δημητριακών από την Ουκρανία ο Μακρόν ανέφερε ότι οι εξαγωγές μπορούν να γίνουν κυρίως μέσω του λιμανιού της Οδησσού, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να λάβουν αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Ουκρανοί αλλά και ότι η Τουρκία έχει και αυτή να διαδραματίσει έναν ιδιαίτερο ρόλο στη Μαύρη Θάλασσα.

Τέλος ερωτηθείς για τα εσωτερικά της Γαλλίας και ειδικότερα για το αν η πρόσφατη δήλωση του ότι «δεν θα πρέπει να προστεθεί στην διεθνή αταξία και μια γαλλική», σημαίνει ότι ζητάει από τους Γάλλους την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, ο Μακρόν είπε ότι ο κόσμος διέρχεται μία κρίσιμη περίοδο, ότι δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει ο πόλεμος και ότι για να μπορεί η Γαλλία να διαδραματίσει το ρόλο που πρέπει στην διεθνή πολιτική σκηνή θα πρέπει να μπορεί να λαμβάνει εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις σε αυτούς τους εξαιρετικά δύσκολους καιρούς.

ViaDiplomacy Newsroom