Μαρία Ζαχάροβα: Η κατάσταση στη νοτιοανατολική Ουκρανία μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω

Η Μόσχα ανησυχεί για τις τραγικές εξελίξεις στη νοτιοανατολική Ουκρανία και δεν αποκλείει ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε ενημέρωση την Πέμπτη, σχολιάζοντας αναφορές για επιθετικές επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού και προσπάθεια κατάληψης του οικισμού Staromaryevka. βρίσκεται στη γραμμή επαφής με την αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ (DPR).

«Τις τελευταίες ημέρες, είδαμε ανησυχητικές – αν και δεν είναι η σωστή λέξη – εξελίξεις στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Όλα αυτά δείχνουν αύξηση της έντασης στη ζώνη σύγκρουσης», τόνισε η Ζαχάροβα. «Δεδομένων των συνθηκών, δεν αποκλείουμε η κατάσταση να επιδεινωθεί περαιτέρω», πρόσθεσε.

Η Ζαχάροβα τόνισε ότι ο ουκρανικός στρατός παραβιάζει σκόπιμα τα πρόσθετα μέτρα για να διασφαλίσει την τρέχουσα κατάπαυση του πυρός στην περιοχή που είχε εγκριθεί τον Ιούλιο του 2020. «Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρα κατανοητό ότι σκόπιμα επιλέγουν την αύξηση της έντασης αν και η κατάσταση είναι ήδη αρκετά δύσκολη και αγνοεί ζητά να διασφαλιστεί η κατάπαυση του πυρός που υποβάλλουν οι εκπρόσωποι του Ντονμπάς μέσω του Κοινού Κέντρου Ελέγχου και Συντονισμού», σημείωσε.

Στις 27 Οκτωβρίου, ο αρχηγός του DPR Denis Pushilin είπε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις κατέλαβαν τον οικισμό Staromaryevka που βρίσκεται στη ζώνη ασφαλείας κατά μήκος του νότιου τμήματος της γραμμής απεμπλοκής μεταξύ των ελεγχόμενων από το Κίεβο περιοχών και του DPR. Την προηγούμενη μέρα, το Γενικό Επιτελείο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε ότι μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Donbass. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα πρόσθετα μέτρα για τον έλεγχο της κατάπαυσης του πυρός, απαγορεύεται ρητά η χρήση drones κατά μήκος της γραμμής επαφής.

(πηγή: tass)

ViaDiplomacy Newsroom