Μαρία Ζαχάροβα: Η κατάσταση στο Κόσοβο πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο

Η Μόσχα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυξανόμενες συγκρούσεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, καθώς οι εξελίξεις εκεί πηγαίνουν «από το κακό στο χειρότερο», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε επίσημο σχόλιο.

«Η Μόσχα ανησυχεί για τις αυξανόμενες εντάσεις στο Κοσσυφοπέδιο, που προκλήθηκαν από τις ανεύθυνες ενέργειες των αλβανικών αρχών του Κοσσυφοπεδίου. Από τις 20 Σεπτεμβρίου, η Πρίστινα εμπόδισε ουσιαστικά την κίνηση της κυκλοφορίας μεταξύ των βόρειων περιοχών της Σερβίας και του κεντρικού τμήματος της Σερβίας», αναφέρει το σχόλιο. Υπάρχει συγκέντρωση αστυνομικών δυνάμεων, ειδικών δυνάμεων, τεθωρακισμένων οχημάτων και βαρέων όπλων. Άμαχοι έχουν υποστεί βία και μεταξύ αυτών υπήρξαν θύματα. Αρκετά άτομα έχουν νοσηλευτεί. Προς το παρόν, είναι προφανές ότι τα γεγονότα κινούνται σε μια πορεία «από το κακό στο χειρότερο».

Ο Ζαχάροβα τόνισε ότι η Κοινότητα Σερβικών Δήμων, η εγκατάσταση της οποίας αποσκοπούσε σε αποτελεσματικό τρόπο διασφάλισης των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των Σέρβων στην επαρχία, παραμένει στα χαρτιά λόγω δολιοφθοράς από την Πρίστινα, η οποία «δεσμεύεται να διεκδικήσει τον πλήρη έλεγχο της εδάφους μέσω της κατασταλτικής συσκευής του αυτοαποκαλούμενου κράτους του Κοσσυφοπεδίου ». «Στην πραγματικότητα, αυτό είναι ένα άλλο κύμα απέλασης για να εκδιώξει τους Σέρβους από την επαρχία», διευκρίνισε ο διπλωμάτης.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι «οι πρακτικές των πολιτικών της Πρίστινας δεν λαμβάνουν τη δέουσα εκτίμησή τους είτε από τις Βρυξέλλες να εξουσιοδοτηθούν να συμβάλουν στην εξεύρεση λύσης για το πρόβλημα μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας με διαπραγμάτευση, είτε από την Ουάσινγκτον, την οποία οι Κοσοβάροι έχουν εδώ και καιρό συμφωνήσει. με τον εαυτό τους».

«Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι η Δύναμη του Κοσσυφοπεδίου του ΝΑΤΟ (KFOR) και η αποστολή του κράτους δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν τις απαιτούμενες εντολές για να αποτρέψουν την ανομία και φέρουν την πλήρη ευθύνη για την προστασία του άμαχου πληθυσμού, καθώς και για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας. Ηρθε η ώρα να τεθεί κάποια πίεση στη διοίκηση της Πρίστινας να την αναγκάσει να αποσύρει τις δυνάμεις ασφαλείας από το βόρειο Κοσσυφοπέδιο και να αποτρέψει την κατάσταση να εξελιχθεί σε ανοιχτή σύγκρουση », κατέληξε ο Ζαχάροβα.

(πηγή: tass)

ViaDiplomacy Newsroom