Μαρία Ζαχάροβα: Οι κατηγορίες κατασκοπείας του ΝΑΤΟ εναντίον Ρώσων διπλωματών είναι αβάσιμες

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει στοιχεία που να δείχνουν ότι οι αποβληθέντες υπάλληλοι της διπλωματικής αποστολής της Ρωσίας στην οργάνωση είχαν εμπλακεί σε κακόβουλες δραστηριότητες.

“Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το ΝΑΤΟ έχει συστηματικά καταστρέψει τις σχέσεις με τη Ρωσία για να επιλέξει τη λογική του Ψυχρού Πολέμου. Επίσης, πρέπει να θυμόμαστε ότι ο ρόλος του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε αυτή την καταστροφική διαδικασία είναι σημαντικός. Και τέλος, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις κατά της δραστηριότητας των Ρώσων διπλωματών », ανέφερε η Ζαχάροβα

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, παρατήρησε, πρέπει να αναρωτηθεί πόσοι εκπρόσωποι των χωρών-μελών της οργάνωσης μεταμφιεσμένοι σε διπλωμάτες και δημοσιογράφους συμμετέχουν σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο.

“Εάν το θεωρείτε ανεπίτρεπτο, ανακαλέστε από τη Ρωσία τους υπαλλήλους πληροφοριών των χωρών του ΝΑΤΟ”, κατέληξε.

Νωρίτερα, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η απόφαση για την απέλαση Ρώσων διπλωματών από τις Βρυξέλλες είχε ληφθεί με βάση πληροφορίες πληροφοριών. Παράλληλα, δεν ανέφερε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει τις κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας.

Στις 6 Οκτωβρίου, το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι μειώνει την αποστολή της Ρωσίας στον οργανισμό από 20 υπαλλήλους σε 10. Η διαπίστευση οκτώ διπλωματών ανακλήθηκε και δύο κενές θέσεις καταργήθηκαν. Η συμμαχία ζήτησε από τους Ρώσους διπλωμάτες να φύγουν από τις Βρυξέλλες μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Στις 18 Οκτωβρίου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία αναστέλλει εντελώς τη λειτουργία της αποστολής της στο ΝΑΤΟ. Επίσης, θα διακοπεί η δραστηριότητα της Στρατιωτικής Αποστολής και του Γραφείου Πληροφοριών του ΝΑΤΟ στη Μόσχα.

(πηγή: tass)

ViaDiplomacy Newsroom