Μαζική φυγή οικογενειών από το Κόσσοβο προς ευρωπαϊκές χώρες

Χιλιάδες οικογενείας εγκαταλείπουν το Κόσσοβο και εγκαθίστανται σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας που δημοσιοποιήθηκαν σε τοπικά ΜΜΕ.  Τα στατιστικά στοιχεία είναι ανησυχητικά καθώς δείχνουν ότι 5.200 μαθητές έχουν εγκαταλείψει τα κοσσοβάρικα σχολεία κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών για να εγγραφούν σε σχολεία κάποιων δυτικών χωρών.

Ο σύμβουλος του υπουργού Παιδείας του Κοσσόβου Azem Guri δήλωσε ότι όσοι φεύγουν από τα σχολεία είναι ως επί το πλείστου μαθητές της πέμπτης και έκτης τάξη του δημοτικού. Επισήμανε ανέφερε ότι ο αριθμός των μαθητών οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει το σχολείο κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών εγείρει σοβαρές ανησυχίες και προειδοποίησε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που φεύγουν το κρατίδιο αυξάνεται σε καθημερινή βάση.

Περισσότερα από δέκα λεωφορεία αναχωρούν κάθε βράδυ από το σταθμό της Pristina, Gnjilane και Ουρόσεβατς για να μεταφέρουν πολίτες του Κοσσόβου που πλήττονται από ακραία φτώχεια στις χώρες της ΕΕ (κυρίως σε Γερμανία, Γαλλία,) Αυστρία), όπου ελπίζουν να βρουν εργασία και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τις οικογένειές τους. Οι υπάλληλοι του σταθμού λεωφορείων στην Pristina επιβεβαίωσαν ότι όλες οι θέσεις των λεωφορείων έχουν ήδη κρατηθεί μέχρι και τα μέσα Φεβρουαρίου που αφορούν αναχωρήσεις προς διάφορους προορισμούς του εξωτερικού. Περίπου 20.000 άνθρωποι από το Κόσσοβο αναχωρούν, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Koha Ditore, σε μηνιαία βάση για χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου ήταν η πολυπληθέστερη ομάδα αιτούντων ασύλου τον Ιανουάριο στην Αυστρία και η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Johanna Mikl-Leitner κάλεσε στα μέσα Ιανουαρίου για μια αναθεώρηση στη διαδικασία απονομής ασύλου. Η υπουργός υπογράμμισε ότι θέλει να εισάγει μια ταχύτερη διαδικασία επί των αιτήσεων ασύλου που υποβάλλονται από πολίτες που προέρχονται από τις αποκαλούμενες «ασφαλείς χώρες – το Κόσσοβο θεωρείται μια από αυτές- έτσι ώστε αυτοί οι συγκεκριμένοι μετανάστες να μην μείνουν στην Αυστρία για μεγάλο διάστημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αυστριακής κυβέρνησης, 1.091 άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη χώρα το 2014 και συνολικά 1.000 αιτήσεις υποβλήθηκαν τον Ιανουάριο του 2015. Επίσης τα στοιχεία της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων δείχνουν ότι τον περασμένο χρόνο οι πολίτες του Κοσσόβου κατέθεσαν 8.923 αιτήσεις ασύλου στη Γερμανία, σημειώνοντας μια αύξηση κατά 101 % σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2013.

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.