Με αύξηση του αρματικού της δυναμικού και την ανάπτυξη νέου άρματος μάχης αντιδρά η Γερμανία στη νέα ρωσική απειλή (Vid.)

Μετά την Πολωνία, την Φινλανδία και τις Βαλτικές χώρες ήταν η σειρά της Γερμανίας να αναθεωρήσει υπό το βάρος των εξελίξεων στην Ανατολική Ουκρανία και την αναγέννηση του Ρωσικού Στρατού τις οροφές του στρατιωτικού υλικού που οι γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις διατηρούν σε υπηρεσία.

Με απόφαση του υπουργείου Άμυνας ο Γερμανικός Στρατός πρόκειται να δαπανήσει 22 εκατ. ευρώ για να επαναφέρει σε υπηρεσία από το καθεστώς αποθήκευσης που βρίσκονται σήμερα 96 άρματα μάχης Leopard 2Α4 ώστε να αυξήσει το συνολικό αριθμό διαθεσίμων αρμάτων μάχης στα 328 μέσα στα επόμενα χρόνια.

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και τα 20 και πλέον χρόνια σταδιακού αφοπλισμού που ακολούθησαν λόγω της ανυπαρξίας στρατιωτικής απειλής από την Ανατολή, η Δυτική Ευρώπη και μαζί της και η Γερμανία, αρχίζουν να ανησυχούν για την νέα επιθετική πολιτική που εφαρμόζει από το 2008 το Κρεμλίνο στην περιφέρεια της Ρωσίας.

Χιλιάδες άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, μαζί με εκατοντάδες στοιχεία πυροβολικού και άλλο βαρύ υλικό, αποσύρθηκε σταδιακά την τελευταία 20ετία από το δυναμικό της πλειονότητας των ευρωπαϊκών Στρατών.

Μεταξύ αυτών και η Γερμανία «κατάφερε» να απομειωσει το αρματικό της δυναμικό από 2.125 Leopard 2 που διέθετε το 1994 σε μόλις 232 μονάδες σήμερα, ενώ 450 περίπου Leopard 2Α4 διατηρούνται σε καθεστώς αποθήκευσης.

Τα υπόλοιπα 1.440 άρματα μάχης Leopard 2, πωλήθηκαν σε συνολικά 10 χώρες στην Ευρώπη, την Ασία καθώς και στην Βόρειο και Νότιο Αμερική.

Σήμερα ο Γερμανικός Στρατός διαθέτει μόλις 232 Leopard 2 και πιο συγκεκριμένα 7 Leopard 2A4, 135 Leopard 2A6, 70 Leopard 2A6M και 20 Leopard 2A7+, ενώ όπως αναφέρθηκε νωρίτερα διατηρεί στις αποθήκες του 450 ακόμη Leopard 2.

Από αυτά τα 450 άρματα ο Γερμανικός Στρατός πρόκειται να αντλήσει τις 96 μονάδες που θα επανεργοποιήσει και θα εκσυγχρονίσει στο μέλλον ώστε να επανέρθει η οροφή του στα 328 άρματα, στα επίπεδα δηλαδή που βρίσκονταν πριν από μερικά χρόνιας όταν αποφασίστηκε η απομείωση του αρματικού δυναμικού της Γερμανίας από 350 μονάδες στις 232.

Όπως αναφέρουν οι Γερμανοί τα 96 Leopard 2A4 θα εκσυγχρονιστούν στο επίπεδο Leopard 2A6M αρχής γενομένης το 2017. Παράλληλα με το πρόγραμμα επανεργοποίησης ένταξης σε υπηρεσία και εκσυγχρονισμού των 96 το Γερμανικό Κοινοβούλιο ψήφισε τον περασμένο Δεκέμβριο πρόταση για την ανάπτυξη του διαδόχου του Leopard 2.

Σύμφωνα με την απόφαση της Γερμανικής Βουλής το πρόγραμμα την ανάπτυξη του διαδόχου του Leopard 2A6 θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι Γερμανοί βλέπουν θετικά μια πιθανή γαλλογερμανική συνεργασία στο συγκεκριμένο πρόγραμμα αν και οι Γάλλοι επιθυμούν την ανάπτυξη ενός άρματος μάχης μικρότερου βάρους από αυτό που επιθυμούν οι Γερμανοί που θα μπορεί να αναπτυχθεί σε υπερπόντιες αποστολές.

Εντός αυτού του πνεύματος κινείται και η υπό διαπραγμάτευση προσπάθεια της γαλλικής εταιρείας κατασκευής χερσαίου στρατιωτικού υλικού Nexter και την αντίστοιχης γερμανικής KMW για την δημιουργία μιας νέας εταιρείας κοινής επιχειρηματικής δραστηριότητας με ποσοστό 50-50.

Τον περασμένο Ιούλιο οι μέτοχοι των δύο εταιρειών υπέγραψαν ένα Μνημόνιο Συνεννόησης για την προώθηση της αμοιβαίας συνεργασίας της Nexter και της KMW.

Σύμφωνα με τους διευθυντές των δύο εταιρειών η συνεργασία τους θα αποβεί τελικά προς όφελος των δύο χωρών, αφού αυτή την περίοδο υπάρχουν σε εξέλιξη σημαντικά γαλλικά εξοπλιστικά προγράμματα και από την άλλη πλευρά το αίτημα του γερμανικού κράτους για την ανάπτυξη ενός νέου άρματος μάχης αποτελεί την χρυσή ευκαιρία για την έναρξη της συνεργασίας των δυο ευρωπαϊκών εταιρειών υπό ευνοϊκές συνθήκες.

Μάλιστα στις 14 Ιανουαρίου του 2015 ο διευθυντής της KMW Frank Haun απευθυνόμενος στην Γαλλική Βουλή ανέλυσε την δυνατότητα ανάπτυξης του νέου ευρωπαϊκού άρματος μάχης από τις δύο εταιρείες ένα πρόγραμμα που θα απαιτήσει 5 χρόνια έρευνας, ανάπτυξης και δοκιμών με τα πρώτα νέα άρματα μάχης να αντικαθιστούν τα 200 γαλλικά Lecrerc και 328 γερμανικά Leopard 2A6/6AM/A7+ που βρίσκονται σε υπηρεσία την περίοδο 2025-2030.

Η σταδιακή εγκατάλειψη του τομέα της άμυνας από τα δυτικο-ευρωπαϊκά κράτη από το 1994 και μετά είχα ως αποτέλεσμα την δραματική μείωση των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών αυτών, ειδικότερα δε στον τομέα των χερσαίων δυνάμεων και ειδικότερα των βαρέων στρατιωτικών σχηματισμών δηλ των Τεθωρακισμένων και Μηχανοκίνητων Σχηματισμών αφού δεν υπήρχε πια ουσιαστική απειλή από την Ανατολή μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

Οι εξελίξεις όμως στην Ουκρανία σε συνδυασμό με την τεχνολογική επανάκαμψη της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας η οποία μόλις πρόσφατα ολοκλήρωση την ανάπτυξη του νέου άρματος μάχης Τ-14 Armata μετέβαλε τα δεδομένα.

Μπροστά στο ενδεχόμενο στρατιωτικής και τεχνολογικής υπεροχής της Ρωσίας στον τομέα των αρμάτων μάχης Γαλλία και Γερμανία οδεύουν προς μια συνεργασία που θα επιτρέψει την αντικατάσταση των αρμάτων μάχης που διαθέτουν, αλλά και θα κρατήσει ζωντανές τις αμυντικές τους βιομηχανίες, οι οποίες πλέον έχουν απέναντι τους ένα σοβαρό ανταγωνιστή που μπορεί να προσφέρει στην διεθνή αγορά ένα άρμα τουλάχιστον αντάξιο των δυνατοτήτων των ευρωπαϊκών αντιπάλων του.

https://www.youtube.com/watch?v=gZ-eSxqhIZk

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.