Με αντίποινα απειλεί το Ισραήλ εαν η Ρωσία πουλήσει στο Ιράν τους πυραύλους S-300PMU-1

Σε ευθεία αντιπαράθεση οδηγούνται οι σχέσεις Ισραήλ-Ρωσίας μετά την απόφαση του προέδρου Πούτιν να ξεπαγώσει την διακρατική συμφωνία που είχε υπογράψει η Μόσχα με την Τεχεράνη για την πώληση 5 πυροβολαρχιών του συστήματος S-300PMU-1.

Η απόφαση για την πώληση των εν λόγω συστημάτων στο Ιράν, προκάλεσε την αντίδραση του Ισραήλ το οποίο θεωρεί ότι οι πύραυλοι του συστήματος S-300PMU-1 αν και αντιαεροπορικοί αποτελούν απειλή για αυτό, προφανώς διότι τα συστήματα αυτά προορίζονται για την καλύτερη προστασία των πυρηνικών υποδομών του Ιράν από αεροπορικές επιθέσεις.

Τα συστήματα αυτά είχαν παραγγελθεί έναντι 800 εκατ. δολαρίων από το Ιράν το 2006 και μάλιστα η Τεχεράνη είχε καταβάλει και την σχετική προκαταβολή ενώ τα ρωσικά εργοστάσια είχαν ξεκινήσει την κατασκευή τους. Όμως η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών τον Μάρτιο του 2007 για την επιβολή απαγόρευσης πώλησης όπλων στο Ιράν εξαιτίας του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης ανάγκασε την Ρωσική κυβέρνηση να αναβάλει την εκτέλεση της παραγγελίας.

Έκτοτε οι δύο πλευρές βρίσκονται σε μια συνεχή αντιπαράθεση, αφού η Ρωσία αρνείται να παραδώσει τα συγκεκριμένα συστήματα και αντί για αυτά πρότεινε στο Ιράν να αγοράσει το σύστημα S-300VM, το οποίο είναι καταλληλότερο για την αντιμετώπιση βαλλιστικών στόχων σε αντίθεση με το S-300PMU-1 που είχε παραγγελθεί και το οποίο υπερτερούσε στην αντιμετώπιση αεροδυναμικών στόχων όπως μαχητικά αεροσκάφη, βομβαρδιστικά, πύραυλοι cruise και δευτερευόντως βαλλιστικούς πυραύλους.

Τελικά η πρόσφατη συμφωνία του Ιράν με τις έξι χώρες που συμμετείχαν στην διαπραγματευτική διαδικασία για το μέλλον του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, επιτρέπει σύμφωνα με το Κρεμλίνο την πώληση των S-300PMU-1 στο Ιράν.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Ισραήλ, το οποίο ανακοίνωσε ότι πιθανόν θα ξεκινήσει την πώληση ισραηλινών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία σε απάντηση της ρωσικής πρωτοβουλίας. Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου είχε την Τρίτη 14 Απριλίου τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο Πούτιν στον οποίο εξέφρασε την άποψη και τις ενστάσεις του για το ζήτημα.

Αν και δεν υπάρχει κάποια απόφαση από το Ισραήλ για την πώληση όπλων στο Κίεβο το Τελ Αβίβ διατηρεί αυτό την επιλογή ως μέσο άσκησης πίεσης στην Μόσχα οδηγώντας τις σχέσεις των δύο χωρών σε αντιπαράθεση

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.