Με αντίποινα προειδοποιεί την Ουάσιγκτον η Μόσχα για την αποχώρηση από την Συμφωνία των Πυρηνικών

Με αντίποινα προειδοποιεί την Ουάσιγκτον η Μόσχα, αν συνεχίσει να αποχωρεί μονομερώς από συμφωνίες, μετά την ανακοίνωση Τραμπ περί αποχώρησης των ΗΠΑ από τη συμφωνία με τη Ρωσία για τα πυρηνικά.

Εάν οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αποχωρούν μονομερώς από συμφωνίες, τότε η Ρωσία θα λάβει σειρά μέτρων σε αντίποινα, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.

Προηγήθηκε η ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ότι η Ουάσιγκτον θα αποσυρθεί από τη Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς με τη Ρωσία, ισχυριζόμενος ότι η Μόσχα παραβιάζει τους όρους της.

Ο Ριάμπκοφ τόνισε ότι η Μόσχα έχει θορυβηθεί από τις αμερικανικές «προσπάθειες εκβιασμού» προσθέτοντας ωστόσο ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να προτάσσει το διάλογο για την επίλυση διαφωνιών που αφορούν την εν λόγω Συνθήκη.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Μόσχα καταδικάζει τις πρόσφατες αμερικανικές προσπάθειες να πιεστεί η Ρωσία να κάνει παραχωρήσεις.

Τον περασμένο Μάιο, ο Τραμπ διέταξε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο να προτείνει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, με τον ισχυρισμό ότι παραβίασε την Συνθήκη για τα πυρηνικά. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε σχολιάσει την υπόθεση λέγοντας ότι η Ρωσία ποτέ δεν παραβίασε τη Συνθήκη, τηρεί τις υποχρεώσεις της και σκοπεύει να συνεχίσει να τις τηρεί.

Η Συνθήκη που υπέγραψαν ΗΠΑ και ΕΣΣΔ το 1987, απαγορεύει την ανάπτυξη, την εγκατάσταση και την δοκιμή πυραύλων εδάφους με εύρος 500-1000 χλμ και και 1.000-5.500 χλμ.

Οι δύο χώρες έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει η μια την άλλη για παραβίαση της συμφωνίας. Ωστόσο η διοίκηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, ΜΠάρακ Ομπάμα, είχε λάβει την απόφαση να μην αποχωρήσει από τη Συμφωνία.

(πηγή: Sputniknews.gr)

ViaDiplomacy Newsroom