Με χαμηλότερους ρυθμούς η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών

Το προγραμματισμένο shutdown των ελληνικών διυλιστηρίων κατά τον περασμένο Μάιο, αλλά και η συνέχιση της ανόδου τόσο των εξαγωγών, όσο και των εξαγωγών στους περισσότερους –εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών- κλάδους της οικονομίας, ήταν τα στοιχεία που διαμόρφωσαν τα νέα δεδομένα για το εξωτερικό εμπόριο της χώρας στο πρώτο 5μηνο του έτους.

Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, για το Μάιο του 2015, η συνολική αξία των εξαγωγών εμφανίζεται οριακά μειωμένη κατά 0,04% (στα 2,280 δις ευρώ από τα 2,281 δις ευρώ του Μαΐου του 2014). Ωστόσο, αν εξαιρεθούν από τον υπολογισμό τα πετρελαιοειδή προϊόντα, προκύπτει σημαντική αύξηση κατά 4,9% ή κατά 69,7%.

Ως αποτέλεσμα των αντίρροπων αυτών κινήσεων, στο πρώτο 5μηνο του έτους, η συνολική αξία των εξαγωγών ανήλθε στα 10,732 δις ευρώ από 10,730 δις ευρώ, σημειώνοντας οριακή αύξηση της τάξης του 0,02%. Ωστόσο, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, την ίδια περίοδο προκύπτει αύξηση της τάξης του 12,6%, ήτοι αύξηση κατά 842 εκατ. ευρώ.

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος του ΠΣΕ, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη «στην πιο κρίσιμη στιγμή της τελευταίας 5ετίας των Προγραμμάτων Οικονομικής Προσαρμογής, οι ελληνικές εξαγωγές εξακολουθούν να δείχνουν το δρόμο για το μέλλον της χώρας. Το δρόμο της εξωστρέφειας, των διεθνών συνεργασιών, της εμπιστοσύνης και της δημιουργίας, με πυρήνα την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ήδη ο περιορισμός των ρυθμών αύξησης της συνολικής αξίας των εξαγωγών προκαλεί ανησυχία σχετικά με την προοπτική ανάπτυξης του ΑΕΠ της χώρας, εντός του τρέχοντος έτους και άρα αγωνία για την επόμενη ημέρα, ειδικά σε περιβάλλον κεφαλαιακών ελέγχων.

Οι Έλληνες Εξαγωγείς αναμένουν αρχικά την υλοποίηση των εξαγγελιών του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Δημήτρη Μάρδα για αυτόματο μηχανισμό διεκπεραίωσης συναλλαγών των εξωστρεφών επιχειρήσεων και ρύθμιση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με τις τραπεζικές επιταγές, στο πλαίσιο της επικείμενης νέας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την τραπεζική αργία, όπως έχει ήδη προτείνει ο ΠΣΕ. Οι ρυθμίσεις αυτές θα περιορίσουν έστω σε έναν μικρό βαθμό τα εμπόδια που θέτουν τα capital controls στην πραγματική οικονομία της χώρας.

Ωστόσο, τα βλέμματα και οι προσδοκίες όλων είναι στραμμένα στην επίτευξη βιώσιμης συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές και εταίρους σε σχέση με το χρέος και την προώθηση του κατάλληλου μείγματος μεταρρυθμίσεων, που θα υποστηρίξει αναπτυξιακή πορεία για την ελληνική οικονομία και θα προσδώσει νέα δυναμική στην ελληνική παραγωγική μηχανή, που σήμερα βρίσκεται σχεδόν σε πλήρη στάση».

Η ανάλυση του ΠΣΕ και του ΚΕΕΜ, επί των στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, δείχνει ότι η αύξηση του περασμένου Απριλίου στη συνολική αξία των εξαγωγών προέρχεται κυρίως από τις χώρες της ΕΕ (+3%), την ώρα που οι συνολικές εξαγωγές προς τις Τρίτες Χώρες υποχώρησαν εκ νέου (-2%). Αν πάντως, εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, προκύπτουν σημαντικά υψηλοί ρυθμοί εξαγωγών, τόσο προς τις Τρίτες Χώρες (+6,5%), όσο και προς τις Χώρες της ΕΕ (+4%).

Το αποτέλεσμα αυτών των μεταβολών είναι να περιοριστεί το μερίδιο στη συνολική αξία εξαγωγών για τις χώρες της ΕΕ στο 49%, έναντι ποσοστού 51% των Τρίτων Χωρών. Αν όμως εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, το μερίδιο των χωρών της ΕΕ διαμορφώνεται στο 64,3%, έναντι 35,7% των Τρίτων Χωρών.

Η πορεία ανά κλάδο
Ενδεικτικό γεγονός της πορείας των εξαγωγών κατά τον περασμένο Μάιο, είναι ότι εκτός του κλάδου των πετρελαιοειδών (-7,9%), αρνητικό πρόσημο εμφανίζει και ο κλάδος των Πρώτων Υλών (-2,8%), ενώ όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι καταγράφουν ως και διψήφιους ρυθμούς ανόδου, με πρωταγωνιστές το ελαιόλαδο (+53,8%), τα ποτά-καπνός (+24,2%) και τα βιομηχανικά προϊόντα (+10,7%).

Μείωση των εισαγωγών
Σημαντική μείωση καταγράφεται στο πεδίο των εισαγωγών, όπου τον περασμένο Μάιο, η συνολική τους αξία μειώθηκε κατά 10,4% στα 3,58 δις ευρώ έναντι των 3,98 δις του Μαΐου του 2014. Ωστόσο, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, προκύπτει σημαντική αύξηση κατά 5,8%.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η μείωση της συνολικής αξίας των εισαγωγών προήλθε κατά κύριο λόγο από τις Τρίτες Χώρες (-24%), την ώρα που αυξήθηκαν οι συνολικές εισαγωγές από τις Χώρες της ΕΕ (+5%). Εάν εξαιρεθούν από τον υπολογισμό τα πετρελαιοειδή, οι εισαγωγές εμφανίζονται αυξημένες, τόσο από τις χώρες της ΕΕ (+4,7%), ενώ στις εισαγωγές από Τρίτες Χώρες καταγράφεται ακόμη μεγαλύτερη αύξηση (+8,5%).
Σε επίπεδο 5μήνου, οι ελληνικές εισαγωγές μειώθηκαν κατά 5,2% (στα 18,44 δις ευρώ από 19,45 δις ευρώ στο πρώτο 5μηνο του 2014). Η αντίστοιχη μεταβολή, χωρίς τα πετρελαιοειδή δείχνει μικρότερη κατά 2,9%, ή κατά 383,3 εκατ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των μεταβολών σε εξαγωγές και εισαγωγές ήταν να μειωθεί για το α’ 5μηνο του έτος το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά 11,6%, στα 7,7 δις ευρώ (από 8,7 δις ευρώ στο α’ 5μηνο του 2014). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου μειώθηκε κατά 458,7 εκατ. ευρώ ή κατά 7%.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.