Με δυναμική ελληνική συμμετοχή η PROD-EXPO 2015 της Μόσχας

Δεκατέσσερις ελληνικές εταιρείες και φορείς συμμετείχαν στην πρόσφατη 22η κλαδική έκθεση τροφίμων και ποτών «PROD-EXPO 2015» που αποτελεί τη μεγαλύτερη διεθνή διοργάνωση του τομέα της στην περιοχή της Ρωσίας και ευρύτερα της Ανατολικής Ευρώπης συμμετείχαν ως εκθέτες

Σύμφωνα με στοιχεία των διοργανωτών συμμετείχαν 1.997 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 725 ξένες επιχειρήσεις από συνολικά 65 χώρες. Με εθνικό περίπτερο συμμετείχαν 31 χώρες, εκ των οποίων η Αυστρία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Εσθονία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Μαρόκο, η Ουγγαρία, η Πορτογαλία, η Σερβία, η Τουρκία, η Φιλανδία και η Χιλή.

Εκτεταμένη ήταν, σε σχέση με το παρελθόν, και η παρουσία προϊόντων από χώρες που εξαιρούνται του εμπάργκο τροφίμων που επιβλήθηκε στις 07.08.2014, όπως η Τουρκία, το Μαρόκο, η Σερβία, η Κίνα, οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και οι χώρες της Μέσης Ανατολής.

Οι ελληνικές εταιρείες που συμμετείχαν με ατομικά περίπτερα στην «PROD-EXPO 2015» ήταν : η εταιρεία Eurimac SA (παραγωγός ζυμαρικών), οι Κύκλοι Οίνου/Panagiotopoulos Wines (οινοπαραγωγός), η Samos Wines (οινοπαραγωγός), η εταιρεία Cyclades Culture of Olive Oil (παραγωγός ελαιολάδου), η εταιρεία Ellatika/Korvel (εισαγωγέας ελαιολάδου, ελιών, τυποποιημένων προϊόντων, μπαχαρικών, μελιού), η εταρεία Delphi (εισαγωγέας ελληνικών προϊόντων τροφίμων), το συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ πρόγραμμα Think Peach, που προωθεί ελληνικούς συνεταιρισμούς ροδακινοπαραγωγών, η Hellas Bio Net (ένωση αγροτικών συνεταιρισμών βιολογικών οπωροκηπευτικών) και η εταιρεία Media Planet Ltd (διαχειριστής πληροφοριακής ιστοσελίδας www.productsgreek.com).

Επιπλέον, με μεγάλο ατομικό περίπτερο συμμετείχε η εταιρεία CHIPITA, η οποία διαθέτει εγχώρια παραγωγική μονάδα και διευρυμένο δίκτυο διανομής στη Ρωσία.

Στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου ευρωπαϊκού προγράμματος Eureka, συμμετείχαν σε κοινό περίπτερο οι εταιρείες Κουρέλλας ΑΕ (παραγωγός τυροκομικών), Κωνσταντόπουλος ΑΕ (παργωγός ελιών, τουρσιών), Άροσις (παραγωγός οσπρίων, ρυζιού, δημητριακών), Κτήμα Γεροβασιλείου/Βίβλια Χώρα (οινοπαραγωγός) και η ρουμανική εταιρεία Sonimpex Topoloveni. Τη συμμετοχή των ανωτέρω εταιρειών στην έκθεση συντόνιζε η συμβουλευτική εταιρεία NovaCert.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης διοργανώθηκαν δύο παράλληλες εκδηλώσεις προώθησης ελληνικών προϊόντων, παρουσία δημοσιογράφων και επιχειρηματιών. Συγκεκριμένα, η εταιρεία συμβούλων NovaCert διοργάνωσε, στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενου ευρωπαϊκού προγράμματος προώθησης βιολογικών προϊόντων, εκδήλωση προβολής των ελληνικών βιολογικών προϊόντων σε ελληνικό εστιατόριο. Η ίδια εταιρεία, στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενου ευρωπαϊκού προγράμματος προώθησης ευρωπαϊκών οίνων σε τρίτες χώρες, διοργάνωσε εκδήλωση γευσιγνωσίας οίνων σε ρωσικό εστιατόριο.

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.