Με ένα στρατιωτικό αεροσκάφος και παλέτες, η Τουρκία εμφανίζεται ως σωτήρας Εθνών

Δεκάδες πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών, μεταφέρουν από την Τουρκία βοήθεια σε χώρες, παρουσιάζοντας την Τουρκία, μετά την Κίνα και την Ρωσία, ως χώρες πρότυπα οι οποίες όχι μόνο αντιμετωπίζουν την Πανδημία, αλλά είναι και σωτήρες άλλων Εθνών.

Η Τουρκία έχει μεταφέρει βοήθεια σε Αφρική, Ασία Ευρώπη, και σε χώρες όπου προσπαθεί να αυξήσει την επιρροή της στον μουσουλμανικό πληθυσμό, αλλά και σε Ιταλία και ΗΠΑ. Όσο αφορά τις δύο τελευταίες, η βοήθεια έχει να κάνει κυρίως για γεωπολιτικούς λόγους, όπως η επιστροφή στην κανονικότητα μέσα στα πλαίσια της Συμμαχίας.

Όποιος παρατηρήσει προσεκτικά τις δημοσιεύσεις του Τουρκικού υπουργείου άμυνας, η βοήθεια που στέλνει η Τουρκία σε κάθε χώρα, δεν ξεπερνά τις τρεις παλέτες (με εξαίρεση τις ΗΠΑ) καθώς επίσης ότι αυτές οι παλέτες έχουν όλες τα ίδια κιβώτια. Αυτό συμβαίνει γιατί πρόκειται αποκλειστικά για μάσκες, ένα προϊόν το οποίο είναι πολύ εύκολο να το παράγει η Τουρκία αφού είναι μια από τις χώρες όπου πριν την κρίση είχε μονάδες παραγωγής. Αυτός είναι και ο λόγος που σε καμιά αποστολή δεν αναφέρεται αναλυτικά η υγειονομική βοήθεια που δίνεται

Την ίδια στιγμή, η Τουρκική κυβέρνηση δεν ακολουθεί την τακτική των άλλων χωρών που πλήττονται από την κρίση, την απαγόρευση εξαγωγής υγειονομικού υλικού, και διευκολύνει την εξαγωγή ιατρικών συσκευών που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του ιού. Το Τουρκικό υπουργείο εμπορίου πήρε πίσω τους περιορισμούς στις εξαγωγές τέτοιων υλικών όπως,  μηχανήματα διασωλήνωσης, μηχανήματα υποστήριξης, μόνιτορ μονάδων εντατικής θεραπείας και άλλων συσκευών κρίσιμης φροντίδας.

Θέλοντας να δικαιολογήσει την απόφαση αυτή η Τουρκική κυβέρνηση, ένας κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε, και μάλιστα την στιγμή που οι κρούσματα και θάνατοι αυξάνονται,  ότι η απόφαση αντικατοπτρίζει τη μειωμένη ανάγκη της Τουρκίας για εξοπλισμό και την επιθυμία να βοηθήσει άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν ελλείψεις. Το Υπουργείο Εμπορίου σταμάτησε επίσης τους περιορισμούς στις εξαγωγές αιθανόλης, κολόνιας, απολυμαντικών και υπεροξειδίου του υδρογόνου.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης το Σάββατο ότι ένα στρατιωτικό αεροπλάνο παρέδωσε προμήθειες ιατρικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των ανεμιστήρων τοπικής παραγωγής, στο έθνος της Σομαλίας. Η Τουρκία έχει στείλει προμήθειες σε τουλάχιστον 55 χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

ViaDiplomacy Newsroom