Με επιθέσεις κατα Ελλήνων υποψηφίων συνεχίζεται η προεκλογική εκστρατεία των δημοτικών εκλογών στην Αλβανία

Σοβαρά περιστατικά βίας κατά υποψηφίων της Εθνικής Ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας σημαδεύουν την προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών που πρόκειται να διεξαχθούν την επόμενη Κυριακή στην γειτονική χώρα.

Ειδικότερα σύμφωνα με την ιστοσελίδα Himara.gr, άγνωστοι” με βιαιότητα και πράξεις βανδαλισμού, εισέβαλαν στο εκλογικό κέντρο, του Φρέντη Μπελέρη υποψηφίου για τον Δήμο της Χιμάρας και προκάλεσαν υλικές ζημιές ενώ προέβησαν και στην αφαίρεση των προεκλογικών αφισών του υποψηφίου.

Μέσω Δελτίου Τύπου, το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – ΚΕΑΔ, κατήγγειλε ως πράξεις βανδαλισμού τις πράξεις αυτές και καλεί όλους τους εκλογικούς υποψηφίους να αποστασιοποιηθούν από τέτοιες άσχημες πράξεις που επηρεάζουν την εκλογική ατμόσφαιρα και τα ευρωπαϊκά πρότυπα, καλώντας τους, η προεκλογική εκστρατεία να διεξαχθεί σε ένα περιβάλουν δίκαιο και ειρηνικό.

Είχε προηγηθεί σύμφωνα με την ιστοσελίδα το εθνικιστικό παραλήρημα του Σοσιαλιστή Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα στην περιοχή του Λουκόβου όπου ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας φέρεται να χρησιμοποιεί βαρύς χαρακτηρισμούς για τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα οι εκλογές αυτές έρχονται σε μία στιγμή που οι ελληνοαλβανικές σχέσεις βρίσκονται σε φάση όξυνσης, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα ακολουθεί επιθετική πολιτική ρήξης με την Ελλάδα με αφορμή την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων με την Ελλάδα βόρεια της Κέρκυρας και η Αλβανία ενδυναμώνει τους δεσμούς της με την Τουρκία.

Το ενδιαφέρον της Ελληνικής μειονότητας για τις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία επικεντρώνεται στο αποτέλεσμα που θα προκύψει στους δήμους Φοινίκης, Δρόπολης – Πωγωνίου, Κονίσπολης και Χιμάρας όπου κατοικεί το μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής μειονότητας.

Αυτό όμως που προκαλεί αίσθηση είναι η πλήρη απουσία της αντίδρασης της Ελληνικής Πολιτείας στις Αλβανικές επιθέσεις κατά του Έλληνα μειονοτικού υποψηφίου και στο τεταμένο κλίμα υπο το οποίο διεξάγεται η προεκλογική εκστρατεία και όλα αυτά σε μια χώρα που ζητά από την Ελλάδα την ψήφο της για την ένταξη της στην ΕΕ.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.