Με λουκέτο διαρκείας και κήρυξη έκτακτης ανάγκης απειλεί ο Τραμπ

Ακαρπες απέβησαν οι διαπραγματεύσεις του προέδρου Τραμπ με τους Δημοκρατικούς για την άρση της μερικής αναστολής στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ, με τον αμερικανό πρόεδρο να απειλεί ότι το λουκέτο μπορεί να διαρκέσει μήνες ίσως και χρόνια και να προειδοποιεί με κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης προκειμένου το τείχος με το Μεξικό να ανεγερθεί τάχιστα.

Κεντρικό σημείο τριβής είναι η απαίτηση του Ντ. Τραμπ για έγκριση κονδυλίων 5 , 6δισεκατομμυρίων δολαρίων με τα οποία θα χρηματοδοτηθεί το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, ενώ σε δηλώσεις του που μετέδωσε πριν από λίγο ο Πρόεδρος Τραμπ έκανε λόγο ακόμη και για ενδεχόμενο να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης προκειμένου το τείχος με το Μεξικό να ανεγερθεί τάχιστα.

Οσον αφορά στη συνάντηση που είχε προηγηθεί στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ περιέγραψε τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο ως παραγωγική, αλλά η Νάνσι Πελόζι, η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε τις επαφές ως διεξαγόμενες σε ενίοτε εριστικό κλίμα.

«Είπαμε στον πρόεδρο ότι χρειαζόμαστε την κυβέρνηση ανοικτή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής των δημοκρατικών γερουσιαστών Τσακ Σάμερ, μεταφέροντας και την αντίδραση Τραμπ: «Αντιστάθηκε. Στην ουσία μας είπε ότι θα συντηρήσει το λουκέτο στην κυβέρνηση, για πάρα πολύ καιρό, για μήνες, ίσως για χρόνια».

Από την πλευρά του και ο Τραμπ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι είναι προετοιμασμένος το λουκέτο  στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να διαρκέσει για μήνες ή για χρόνια, προσθέτοντας πάντως ότι ελπίζει ν αρθεί σε λίγες ημέρες.

Η Νάνσι Πελόζι από την πλευρά της είπε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα πρέπει να συνεχίσουν τις συνομιλίες.     «Αλλά αναγνωρίζουμε από την πλευρά μας ότι δεν μπορούμε να επιλύσουμε αυτό το θέμα (του τείχους με το Μεξικό)  εάν δεν ανοίξει η κυβέρνηση, και το καταστήσαμε σαφές στον πρόεδρο».

Περίπου 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι παραμένουν απλήρωτοι για 13η ημέρα, καθώς ο Τραμπ μπλοκάρει τις χρηματοδοτήσεις πέντε υπουργείων αν δεν λάβει τα 5,6 δισ. από το Κογκρέσο για να κατασκευάσει μέρος του τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, κάτι που έχει υποσχεθεί στους υποστηρικτές του.

Μεταξύ των επιχειρημάτων που έχει χρησιμοποιήσει ο Τραμπ για να πείσει τοςυ Δημοκρατικούς είναι ότι η Πελόσι πρέπει να υποστηρίξει το τείχος γιατί… είναι καλή καθολική και το Βατικανό είναι περιτριγυρισμένο από τείχη. Οι Δημοκρατικοί έχουν αντιπροτείνει χρηματοδότηση 1,3 δισ. για την ασφάλεια των συνόρων, μεταξύ αυτών κάμερες και ενισχυμένους φράκτες, αλλά όχι το τείχος. Πάντως ο Τραμπ διαβεβαίωσε, ψευδώς, τους υποστηρικτές του ότι η υπόσχεση έχει ήδη τηρηθεί. «Το Μεξικό πληρώνει για το τείχος μέσα από τη νέα εμπορική συμφωνία», έγραψε στο Τwitter. «Μεγάλο μέρος του τείχους έχει ήδη ανακαινιστεί πλήρως ή χτιστεί. Εχουμε κάνει πολλή δουλειά», προσέθεσε.

(πηγή: Καθημερινή)

ViaDiplomacy Newsroom