Με προειδοποιητική βολή εκδιώχθηκε τουρκικό πλοίο από ελληνικό πεδίο ασκήσεων

Με χαμηλές υπερπτήσεις μαχητικών και ένα κανονιοβολισμό απέτρεψαν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις τις περεταίρω προκλητικές ενέργειες του τουρκικού πλοίου ηλεκτρονικών υποκλοπών TCG Çandarlı (A-588) στο πεδίο βολής Άνδρου στο κεντρικό Αιγαίο κατά την διάρκεια της άσκησης ΚΑΤΑΙΓΙΣ -15 η οποία διεξάγεται στο Αιγαίο από τις 8 έως 12 Ιουνίου .

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα on alert το τουρκικό πλοίο κλάσης Silas Bent εμφανίστηκε στην περιοχή της άσκησης και προσπάθησε με την παρουσία του να εμποδίσει την εξέλιξη της άσκησης αφού σύμφωνα με το τουρκικό Ναυτικό το πεδίο βολής Άνδρου δεν αναγνωρίζεται εδώ και πολλά χρόνια.

Αρκετές φορές στο παρελθόν οι Τούρκοι προσπάθησαν να εμποδίσουν την πραγματοποίηση ασκήσεων στο εν λόγω πεδίο βολής με ανάλογες προκλητικές ενέργειες θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή των τουρκικών και ελληνικών πληρωμάτων παραβιάζοντας τους κανόνες ασφαλείας που διέπουν ένα πεδίο ασκήσεων με την δικαιολογία ότι δεν αναγνωρίζουν το πεδίο βολής Άνδρου.

Στο συγκεκριμένο περιστατικό ο Τούρκος κυβερνήτης του TCG Çandarlı (A-588) αγνόησε τις προειδοποιήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και εισήλθε στο πεδίο βολής Άνδρου την ώρα που τα πλοία του Στόλου μας έκαναν βολές εναντίον εναέριου στόχου.

Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς στην τουρκική πρόκληση ήταν η αποστολή μαχητικών αεροσκαφών τα οποία πέταξαν χαμηλά πάνω από το πλοίο χωρίς όμως αποτέλεσμα αφού το τουρκικό πλοίο υποκλοπών συνέχισε να πλέει εντός του πεδίου βολής. Τότε ένα από τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού χρησιμοποίησε το πυροβόλο του πραγματοποιώντας μια προειδοποιητική βολή κατά του τουρκικού πλοίου η οποία “έσκασε” περίπου 300 γυάρδες από τη πλώρη του !

Την ίδια στιγμή η ελληνική φρεγάτα F-464 ΚΑΝΑΡΗΣ έπλεε πλησίον του τουρκικού πλοίου υποκλοπών προειδοποιώντας τον κυβερνήτη του TCG Çandarlı (A-588) ότι θέτει την ασφάλεια του 37μελούς πληρώματος του σε κίνδυνο πλέοντας εντός του πεδίου βολής.

Μετά από την βολή και τις νέες προειδοποιήσεις της ελληνικής φρεγάτας ο Τούρκος κυβερνήτης αποφάσισε να εγκαταλείψει την περιοχή. Το συγκεκριμένο πλοίο έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν σε αρκετές κατασκοπευτικές αποστολές του τουρκικού Ναυτικού.

Ακριβώς πριν από τρία χρόνια το 87 μέτρων TCG Çandarlı (A-588) παρακολουθούσε με τα ηλεκτρονικά του μέσα αεροναυτική άσκηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο πεδίο βολής Κρήτης, ενώ το 2008 το ίδιο πλοίο είχε φτάσει σε απόσταση 7 μιλίων από τις ακτές της Κύμης με σκοπό την συλλογή ηλεκτρονικών πληροφοριών για την αντιαεροπορική πυροβολαρχία I-HAWK που εδρεύει βόρεια της πόλης.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.